‘Al Qaida-leider Khalid Batarfi opgepakt’

De leider van de gevaarlijke Jemenitische tak van terreurorganisatie Al Qaida zit al maanden vast. Khalid Batarfi zou volgens VN-experts in oktober zijn opgepakt bij een operatie in de stad Al Ghaydah. Zijn rechterhand Saad Atef al-Awlaqi kwam toen om het leven.

ANP
Khalid Batarfi in een video van Al Qaeda in januari 2018 Beeld Al-Malahem
Khalid Batarfi in een video van Al Qaeda in januari 2018Beeld Al-Malahem

Batarfi trad minder dan een jaar geleden aan als leider van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAS). De organisatie, die ook buiten Jemen actief is, heeft onder meer de verantwoordelijkheid opgeëist voor een schietpartij op een Amerikaanse marinebasis in 2019. Toen schoot een Saudische militair in Florida drie van zijn Amerikaanse collega’s dood.

De VS ziet AQAS als een extreem gevaarlijk jihadistisch netwerk en probeert belangrijke jihadisten uit te schakelen. De twee vorige leiders van de terreurorganisatie kwamen allebei om het leven door Amerikaanse luchtaanvallen. Batarfi verscheen in meerdere video’s van Al Qaida en wordt door de Amerikaanse autoriteiten gezien als een internationale terrorist.

AQAS heeft de arrestatie van Batarfi niet bevestigd. De VN-experts treden in een rapport aan de Veiligheidsraad ook niet in detail over wat hem precies is overkomen of waar hij nu is. De jihadistenleider zou volgens onbevestigde berichten door Jemenitische troepen zijn overgedragen aan buurland Saoedi-Arabië.

Meer over