PlusAchtergrond

‘Al eerder fouten met wapens bij Rust’

Het fatale schietincident op de set van de film Rust zou niet het eerste zijn geweest. Dagen eerder ging het volgens een anonieme bron al mis met het wapen van een stuntman. In Hollywood is de discussie losgebarsten.

Alexander van Eenennaam
Wat ging er precies mis op de set van de western Rust, waar Baldwin per ongeluk een echte kogel afvuurde die zijn collega dodelijk trof? Beeld REUTERS
Wat ging er precies mis op de set van de western Rust, waar Baldwin per ongeluk een echte kogel afvuurde die zijn collega dodelijk trof?Beeld REUTERS

Diepe rouw om de overleden cameravrouw Halyna Hutchins (42), medeleven met de onfortuinlijke acteur Alec Baldwin (63) die het fatale schot loste en discussies over het gebruik van wapens op een filmset wisselden elkaar afgelopen weekend af in de internationale filmwereld. Wat ging er precies mis op de set van de western Rust, waar Baldwin per ongeluk een echte kogel afvuurde die zijn collega dodelijk trof?

Het Amerikaanse persbureau AP sprak met een medewerker van de cameraploeg die anoniem – uit bezorgdheid over toekomstig werk – zijn verhaal deed. Uren voordat het incident plaatsvond, stapte de getuige met zes anderen op van de set. De redenen voor dat drastische besluit waren gevarieerd, maar de veiligheid was er wel een van. De zeven filmmedewerkers hadden hun ongenoegen kenbaar gemaakt over hun huisvesting, de werkomstandigheden en de veiligheidsprocedures. De producent, Rust Movie Productions, reageerde niet op een verzoek voor toelichting. Volgens de anonieme medewerker was er sinds het begin van de opnames, begin oktober, al sprake van onenigheid.

Cold gun

Amerikaanse media citeerden uit onderzoeksdocumenten, waarin werd beschreven dat donderdag op de Bonanza Creek Ranch, waar de opnames plaatsvonden, de wapensmid drie wapens had klaargelegd, waaronder dat met de echte kogel. De assistent-regisseur overhandigde het aan Baldwin, waarbij hij hard en duidelijk riep ‘cold gun’, wat op een filmset betekent dat het veilig is.

De politie is dan ook vooral geïnteresseerd in de verklaringen van de smid, Hannah Gutierrez Reed en de assistent, Dave Halls. Baldwin schoot Hutchins dood, maar verwondde ook regisseur Joel Souza, die achter haar stond. Hij overleefde het wel.

Zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten kwam ook het alarmtelefoontje naar 911 naar buiten. De medewerkster die de alarmlijn belde, gaf door dat er twee slachtoffers waren, maar wist niet of het om een echte kogel ging. “We waren aan het repeteren en het ging af. We renden allemaal naar buiten.” Uit dat telefoontje sprak duidelijk irritatie over de assistent-regisseur, die door de medewerkster expliciet werd benoemd. “Hij moet de wapens controleren, hij is verantwoordelijk voor wat er op de set gebeurt.”

De krant Los Angeles Times citeerde twee anonieme leden van de filmcrew, die stelden dat het dodelijke incident niet het eerste was. Vijf dagen eerder zou Baldwins stuntman ook per ongeluk twee echte kogels hebben afgevuurd, terwijl hem was verteld dat het wapen leeg was. Daarbij zou niemand zijn geraakt. Ook publiceerde de krant een sms-bericht waarin een crewlid aan zijn leidinggevende meldt dat er drie keer iets fout ging met een geladen wapen. ‘Dit is superonveilig’, aldus het bericht.

Meer veiligheid

Naar aanleiding van de gebeurtenissen op de set van Rust kwamen filmmakers in het weekend met een oproep voor meer veiligheid. Verschillende producenten en regisseurs riepen op of zegden toe om geen echte wapens meer te gebruiken. De Amerikaanse filmmaker Craig Zobel (Compliance, Westworld, Mare of Easttown) mengde zich op Twitter in de discussie: ‘Het is niet meer nodig om losse flodders te gebruiken. In Mare of Easttown waren alle schoten digitaal. Waarschijnlijk zie je dat er aan af, maar wat dan nog? Je loopt geen onnodig risico.’

Behalve voor de discussies en vragen over de toedracht was er in het weekend vooral tijd voor rouw. Zo’n tweehonderd filmmedewerkers verzamelden zich zaterdag voor een wake bij kaarslicht ter nagedachtenis van Hutchins. Haar vader zei tegen media nog steeds niet kunnen geloven dat zijn dochter er niet meer is. Hij vertelde erbij dat hij Baldwin niets kwalijk neemt. ,,Hij wist het niet, hij kon er niets aan doen.’’

Baldwin is volgens Amerikaanse media dit weekend ook langsgegaan bij de echtgenoot en 9-jarige zoon van Hutchings. Op foto’s is te zien hoe Baldwin hen omhelst. De acteur zelf is kapot van het drama en heeft zijn agenda voorlopig leeggeveegd.