Afschuw in VS over treiteren indiaanse Vietnamveteraan

Het wangedrag van scholieren jegens een Vietnamveteraan van indiaanse afkomst heeft tot verontwaardiging geleid in de VS.

Hans van Zon
null Beeld AP
Beeld AP

De jongeren uit Kentucky treiteren de 64-jarige Nathan Philips als hij voor de jaarlijkse Mars van het Inheemse Volk de trappen van het Lincoln Memorial in Washington bestijgt.

Het wangedrag gebeurde vrijdag. Sindsdien gaan er golven van afkeer door de Amerikaanse samenleving. ‘Afschuwelijk’ en ‘de ouders moeten zich ook schamen’, zijn enkele reacties. De beelden laten zien dat een student van de Covington Catholic High School Philips de weg blokkeert. Andere scholieren maken het lied belachelijk dat Philips zingt.

Het gaat om een ‘eenheidslied’ van de Beweging van Indiaanse Amerikanen. Daarin wordt iedereen opgeroepen om sterk te zijn in de nadagen van het kolonialisme, waaronder de inheemse bevolking tot de dag van vandaag te lijden heeft. Daartoe behoren problemen als politiegeweld, slechte toegang tot de gezondheidszorg en de schade aan de reservaten als gevolg van de klimaatverandering.

‘Bouw die muur’

Vooral de manier waarop een van de jongeren Nathan Philips behandelt, roept grote boosheid op onder Amerikanen. Hij verspert Philips de toegang met een uitdagende glimlach van superioriteit op zijn gezicht. De jongen draagt een rode pet met daarop Make America Great Again. Ook de meeste andere studenten dragen de slogan van president Trump op hun hoofd.

De jongeren uit Kentucky namen bij het monument deel aan een March for Life, een antiabortusmanifestatie. Zij keerden zich tegen de indianen toen die tegelijkertijd bezig waren met hun bijeenkomst. Sommige jongeren begonnen de leus ‘Build that wall’, ‘Bouw die muur’ te roepen, Trumps slogan voor de bouw van een grensversterking langs de grens met Mexico.

Gedurende de hele confrontatie weet Nathan Philips zichzelf onder controle te houden. Met een stoïcijns gezicht blijft hij zijn lied zingen en op de trommel slaan. Later zegt hij dat hij zich wel degelijk bedreigd voelde. “Het werd heel vervelend toen de jongeren zich tegen ons keerden. Ik probeerde weg te komen en mijn lied af te maken, maar toen stond ik tegenover die ene jongen die weigerde plaats te maken,” aldus Nathan Philips, afkomstig uit Michigan.

Na tien minuten besluit hij toe te geven en kiest hij een andere route om weg te lopen. Er was geen begeleider van de jongeren om in te grijpen.

De Beweging van Indiaanse Amerikanen noemt het voorval ‘symptomatisch voor het Amerika onder Donald Trump’. “Het bevestigt onze zorgen om het gebrek aan respect voor de inheemse volkeren,” aldus Darren Thompson, een van de leiders.

Excuses

De school van de jongeren uit Covington heeft inmiddels excuses aangeboden aan Nathan Philips en de Beweging van Inheemse Amerikanen. De bestuurders overwegen harde maatregelen te nemen, waaronder het wegsturen van scholieren van school.

Meer over