Actie in Florida tegen ‘Jurassic Parkexperiment’ met muggen

De Amerikaanse staat Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten op eilanden voor de kust, in de strijd tegen een mug die ziektes verspreidt. De proef valt niet goed bij inwoners en milieuactivisten. Zij noemen het een ‘Jurassic Parkexperiment’.

Marlies van Leeuwen
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De genetisch aangepaste muggen zouden een alternatief vormen voor het spuiten van insecticiden tegen de Aedes aegypti, de gelekoortsmug. De vrouwtjes dragen ziektes als knokkelkoorts, gele koorts en zika over. De gemodificeerde mannetjes, die door het leven gaan met de naam OX5034, zijn zo aangepast dat vrouwelijke nakomelingen die hij verwekt, sterven voordat ze volwassen zijn. Zo groeien alleen de ongevaarlijke (want niet stekende) mannetjes uit. De gemodificeerde mannetjes dragen hun genen weer over op de volgende generatie, en zo worden de ziekteverwekkende vrouwtjes steeds verder uitgeroeid.

Florida zoekt al jaren naar manieren om de mug te bestrijden. Oxitec, het bedrijf dat de mug ‘ontwierp’, kreeg toestemming van onder meer het Environment Protection Agency om de muggen in de natuur te brengen.

Maar natuurorganisaties vrezen de gevolgen. “Wij vinden dat het Environment Protection Agency niet goed heeft gekeken naar de impact op het milieu. We hebben geen idee in hoeverre dit mis kan gaan,” zegt Jaydee Hanson, directeur van het Internationale centrum voor technologie en voedselveiligheid. Beschermde vogel­- soorten zouden mogelijk last krijgen van de krimpende muggen­kolonie.

Al zo’n 250.000 mensen tekenden een petitie tegen de proef. Boze inwoners zeggen dat ze geen ‘proefkonijn’ willen zijn voor de ‘superinsecten’ of de ‘robo-Frankensteinmuggen’.

Meer over