PlusAchtergrond

‘Aanvallen op Krim moeten Russische troepen van nieuwe aanvoer afsnijden’

Het Oekraïense leger voert rake aanvallen uit op de Krim. Op het Schiereiland werden een wapendepot en een luchtmachtbasis getroffen. Militair analist Mykola Beleskov vanuit Kiev: ‘Eerst zagen we Oekraïners de benen nemen, nu zien we Russen vrij massaal van de Krim vertrekken.’

Het Parool
Het Oekraïense leger strijdt op meerdere fronten tegen Russische eenheden, zoals in de Donbas (foto), bij Cherson, Zaporizja en Charkov en op de Krim. Beeld Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images
Het Oekraïense leger strijdt op meerdere fronten tegen Russische eenheden, zoals in de Donbas (foto), bij Cherson, Zaporizja en Charkov en op de Krim.Beeld Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Afgelopen dinsdag voerde het Oekraïense leger al voor de derde keer een huzarenstukje uit op de Krim. Een elite-eenheid van het Oekraïense leger blies in het noorden van het schiereiland een Russisch wapendepot op. Urenlang klonk de ene explosie na de andere. Vorige week troffen raketten of onbemande vliegtuigjes (drones) een luchtmachtbasis op de Krim, waarbij zeker zeven gevechtsvliegtuigen werden vernietigd en minstens een dode en meerdere gewonden vielen. De rookpluimen waren van kilometers ver waar te nemen.

Eind juli begon de reeks aanvallen met drones die het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol raakte, waarbij zes Russische gewonden vielen. De autoriteiten gelastten de vlootschouw die dezelfde dag zou plaatsvinden, in allerijl af.

Heilige grond

De Krim werd door Rusland in 2014 van Oekraïne afgesnoept, na een referendum dat niet door de wereldgemeenschap werd erkend. Maar voor Russen, president Vladimir Poetin voorop, is de Krim heilige grond die ze nooit meer willen afstaan. Mede daarom waarschuwde voormalig president en nu vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev dat als Oekraïne zich zou vergrijpen aan de Krim ‘de dag des oordeels’ voor Kiev zou zijn aangebroken.

Maar vooralsnog blijft het stil. “Het is allemaal bluf van de Russen,” zegt militair analist Mykola Beleskov vanuit Kiev. Hij acht de aanvallen van grote psychologische waarde. “Het geeft de Russische bewoners op de Krim, die daar illegaal wonen, het idee dat ook hun leven door de oorlog geraakt wordt. Aan het begin van de oorlog zagen we Oekraïners de benen nemen, nu zien we Russen vrij massaal van de Krim vertrekken.”

Een onafhankelijke Russische nieuwssite meldde afgelopen maandag dat er – sinds de opening van de Krimbrug in het voorjaar van 2018 – een recordaantal auto’s op één dag naar het Russische vasteland was overgestoken.

Troepen isoleren

Volgens analist Beleskov houden de aanvallen op de Krim verband met ‘de Oekraïense ambitie om de Russen te verdrijven van de rechteroever van de Dnipro en uit de regio Cherson’. Dat klinkt logisch, want Cherson is in het begin van de ‘militaire operatie’ vanaf de Krim bezet en in de maanden erna vanaf het schiereiland bevoorraad en bestookt door gevechtsvliegtuigen. Door nu opslagdepots en vliegvelden aan te vallen, snijden de Oekraïners de Russische aanvoer vanaf de Krim voor een deel af.

Om de Russen in Cherson verder te isoleren, heeft het Oekraïense leger ook verschillende bruggen opgeblazen, zodat Russische troepen niet langer aangevuld kunnen worden. “Door de reeks van explosies van de afgelopen weken, trekken de Russen hun materiaal en personeel terug op andere bases dieper op de Krim. En zelfs terug naar het Russische vasteland,” zegt Beleskov.

De militair analist denkt niet dat de Oekraïense acties bedoeld zijn als voorbereiding op een herovering van de Krim. “Daarvoor is het nog te vroeg. Eerst moet het Oekraïense leger delen van Zuid-Oekraïne bevrijden voordat het volgens dezelfde methode verder op kan trekken naar de Krim. Maar daarvoor heeft het nu nog te weinig langeafstandswapens.”

Geloofwaardigheid aantasten

De ‘allesverzengende vergelding’ die Medvedev de Oekraïners in het vooruitzicht stelde, ziet Beleskov niet gebeuren. “De kracht van deze aanvallen is ook dat ze tonen hoe gratuit de Russische dreigementen zijn. Ze tasten de geloofwaardigheid van Rusland aan. Natuurlijk is de Krim belangrijk voor de Russen, maar niet zodanig dat het de lijn naar inzet van niet-conventionele wapens zal overschrijden,” verwacht Beleskov.

Mocht Moskou op enig moment toch een tactisch wapen inzetten om de Krim te ‘redden’, dan zal Rusland grote problemen krijgen met de de rest van de wereld, verwacht Beleskov. “Die zal het niet pikken dat Rusland het taboe op de inzet van kernwapens doorbreekt,” zegt de analist. Om er sarcastisch aan toe te voegen: “Behalve dan Noord-Korea misschien.”