Nieuws

Zwemster Kira Toussaint breekt barrières, maar ze kan nóg sneller

Rugslagzwemster Kira Toussaint (26) brak tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Eindhoven een bijzondere barrière op de 100 meter. Thuis wacht daarom een mooi klusje in haar Amsterdamse keuken.

Natasja Weber
Kira Toussaint op de 50 meter rugslag in de finale van de Eindhoven Qualification Meet. Beeld ANP
Kira Toussaint op de 50 meter rugslag in de finale van de Eindhoven Qualification Meet.Beeld ANP

Drie jaar lang hing er een groot plakkaat op de koelkast van Kira Toussaint (26), waarop ze met een viltstift in dikke cijfers ‘58,80’ had geschreven. Zondagavond rukte ze het vel papier met veel plezier van de koelkast. En maandag mag de rugslagspecialiste zich buigen over een nieuwe streeftijd voor de 100 meter rugslag.

In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven doorbrak Toussaint zondag tot tweemaal de grens van 58,80 seconden op de 100 rug. In de ochtend klokte ze 58,74 en ­’s avonds ging ze in de finale nog wat harder: 58,65 seconden. “Wauw, mijn persoonlijke doel was al heel lang om onder 58,8 te zwemmen. Ik dacht: ik voel me goed, dus ik ga ervoor. Alles doet nu pijn, mijn benen zijn zó verzuurd, maar ik ben superblij.”

Toussaint hing het vel papier in april 2018 op haar koelkast. Het was daags nadat ze voor de eerste keer onder de minuut was gedoken op de 100 rug: 59,94 seconden. “Ik wist toen al dat ik nog veel sneller kon. Nu valt er ook nog heel wat te verbeteren,” zei de Amsterdamse zwemster.

Intensief duurvermogen

Toussaint was niet uitgerust aan het olympisch kwalificatietoernooi in Eindhoven begonnen. Met de nationale ploeg kwam ze pas afgelopen woensdag terug van een trainingskamp in het Turkse Belek. Waar zwemmers normaal gesproken voor een belangrijk toernooi taperen – gas terugnemen in trainingsomvang – was daar nu geen sprake van. Toussaint had zich op de 100 rug immers al geplaatst voor de Olympische Spelen. “Verder weet ik dat ik vandaag wat foutjes heb gemaakt. Ik ging te snel af waardoor ik het op het einde lastig had,” aldus Toussaint na haar race, meteen kritisch.

De dochter van olympisch kampioene Jolanda de Rover, die in 1984 in Los Angeles de 200 meter rugslag won, pakte afgelopen weekend ook op de favoriete afstand van haar moeder een olympisch ticket. Het was volgens haar trainer Mark Faber een gevolg van het verbeteren van haar ‘intensieve duurvermogen’. “Daar heeft ze ook op de dubbele afstand profijt van.”

De Rover zag in Eindhoven van dichtbij hoe haar dochter de ene na de andere barrière wist te slechten. De oud-topzwemster had zich samen met de moeder van Ranomi Kromowidjojo als vrijwilligster aangemeld voor de Eindhoven Qualification Meet. Ze hadden een mooi plekje toebedeeld gekregen: bij het startblok.

Strijd om de medailles

Met haar tijd van 58,65 nestelt Toussaint zich nu in de wereldtop. Op de WK van 2019 en op de Olympische Spelen van 2016 zou deze tijd goed zijn geweest voor een zilveren medaille. In dit kalenderjaar was mondiaal gezien alleen de Australische Kaylee McKeown sneller: 58,42. Gezien haar toptijd én stijgende vorm zou Toussaint zich over drie maanden op de Olympische Spelen in Tokio zomaar kunnen mengen in de strijd om de medailles. Anderhalf jaar geleden zei ze al: “Als je 58,6 kunt zwemmen, doe je op de Spelen mee om een podiumplek.”

Achter deze woorden stond ze gisteren nog steeds. “En die tijd is zeker niet mijn plafond,” klonk Toussaint zelfverzekerd. Het wereld­record is voor de Amsterdamse nog een brug te ver. Dat staat sinds 2019 met 57,57 seconden op naam van de Amerikaanse Regan Smith. Toussaints verloofde, waterpolo-international Jesse Koopman, kwam daarom gisteren al met een mooi voorstel voor zijn aanstaande: “Zullen we 57,50 op de koelkast zetten?”

Ook succes op 50 meter

Kira Toussaint scherpte zaterdag in Eindhoven ook al twee keer het Europees record op de 50 meter rugslag aan. Ze tikte in de finale aan na 27,10, nadat ze eerder op de dag al tot 27,18 was gekomen. Dat was drie honderdsten sneller dan de oude Europese toptijd van 27,21 van de Britse Georgia Davies uit 2018. Toussaint komt ook in de buurt van het wereldrecord, dat met 26,98 op naam staat van de Chinese Liu Xiang. De 50 meter rugslag is geen olympisch nummer.

Nyls Korstanje verbeterde tot twee keer toe het Nederlands record op de 50 meter vlinderslag. In de series was hij met 23,19 al 0,01 sneller dan de tijd die hij vorige maand in de recordboeken bracht. In de finale ging het met 23,02 nog wat harder.

Meer over