PlusNieuws

Zwak AZ keert terug in het linkerrijtje

Een matig AZ is door de winst donderdag tegen Fortuna Sittard terug in het linkerrijtje. In de tweede helft was een schot van afstand van Jesper Karlsson voldoende voor de overwinning (2-1).

Nik Kok
Eens kans voor AZ-speler Jesper Karlsson tijdens de wedstrijd AZ-Fortuna Sittard in het Afas Stadion. Beeld ANP
Eens kans voor AZ-speler Jesper Karlsson tijdens de wedstrijd AZ-Fortuna Sittard in het Afas Stadion.Beeld ANP

Zelfs het zieltogende Fortuna Sittard, dat nu vijf keer op rij heeft verloren, vormde lange tijd een probleem voor het dolende AZ, dat dit seizoen maar niet zichzelf wordt. De ploeg kon het duel uiteindelijk wel afsluiten met een lach.

De inhaalwedstrijd tegen Fortuna, die was verzet vanwege de Europacupperikelen van AZ begin dit seizoen, was er een die voor het gemak op voorhand wellicht al was genoteerd als een overwinning. Op zich niet vreemd, het AZ van de laatste jaren zou geen enkel probleem hebben gehad met dit Fortuna, dat al een tijdje afkoerst op rechtstreekse degradatie. Maar het AZ van nu zoekt naarstig naar vorm.

Probleemgeval

Spits Vangelis Pavlidis bijvoorbeeld, blijft een probleemgeval. Niet voor niets is AZ op zoek naar een concurrent voor hem, hoewel een vervanger ook niet zo gek zou zijn. De goede speler die AZ tijdens zijn Willem II-periode in hem zag, heeft vooralsnog moeite met aanpikken. Pavlidis maakte niettemin net voor rust de gelijkmaker. Een knappe spitsenkopbal, misschien krijgt hij er iets van zijn zelfvertrouwen mee terug.

Achterin is keeper Peter Vindahl nog lang geen zekerheid. De Deen schijnt goed mee te kunnen voetballen, maar punten pakken met fraaie reddingen is vooralsnog een probleem voor hem. De openingstreffer van Fortuna-aanvaller Zian Flemming was zeker niet geheel zijn fout, maar heel goed anticipeerde hij ook niet. Veel hulp van het weifelende centrale verdedigingsduo Pantelis Hatzidiakos en Bruno Martins Indi krijgt hij al het hele seizoen niet.

Jesper Karlsson

AZ stelde orde op zaken in de wat betere tweede helft waarin Jesper Karlsson van afstand doeltreffend was. De potentie van de Zweed is onmiskenbaar groot, maar zijn neiging om te pas en te onpas de bal met een hakje te willen verwerken wekt irritatie in moeilijke tijden. Door de overwinning is AZ wel weer terug in het linkerrijtje, maar nog altijd biedt het spel amper houvast.

Fortuna en trainer Sjors Ultee komen door de nederlaag in nog veel grotere problemen. De jonge trainer die zijn ploeg dit seizoen maar niet aan de praat krijgt, heeft nog een wedstrijdprogramma in het vooruitzicht waarin op het oog weinig eer valt te behalen, met onder meer spoedig uitduels met Feyenoord en Ajax. Ultee manifesteert zich de laatste seizoenen knap op het hoogste niveau, maar als hij zijn ploeg er dit seizoen in wil houden, moet hij een wonder verrichten.