Zo’n twintig Amsterdamse amateurclubs verzoeken om promotie

Meer dan twintig Amsterdamse amateurclubs zitten in spanning. De KNVB beslist in de komende weken of ze, ondanks het stopzetten van de competities, komend seizoen toch in een hogere klasse gaan spelen.

Curt Simons
null Beeld ANP
Beeld ANP

De KNVB maakte op 31 maart bekend dat vanwege het coronavirus de competities in het amateurvoetbal niet meer zouden worden hervat en er geen kampioenen of degradanten werden aangewezen. De competitie-indeling blijft daardoor, als het seizoen weer gaat beginnen, hetzelfde. De kans op promotie was voor meerdere clubs vervlogen.

Er gloort twee maanden later een beetje hoop. Door fusies, ploegen die een andere speeldag kiezen en het verdwijnen van clubs komen er in meerdere klassen plaatsen vrij. De KNVB heeft daarom besloten dat clubs een verzoek tot promotie, maar ook degradatie konden doen. De voetbalbond heeft dat geweten. Uit het hele land hebben veel clubs zich gemeld. Alleen uit de regio Amsterdam al meer dan twintig verenigingen.

Minder rooskleurig

Zo hoopte JOS Watergraafsmeer op een plek in de zondag derde divisie en kreeg het dinsdagochtend het verlossende telefoontje van de KNVB. JOS stond in de zondag hoofdklasse A op de tweede plaats met drie punten minder dan koploper Hollandia. De ploeg uit Amsterdam-Oost had bovendien een wedstrijd minder gespeeld en was dus volop in de race voor de titel. “Het is niet dat we móeten promoveren, maar we zijn gek als we het niet proberen,” aldus elftalleider Jeroen Vonk. “We slaan echt geen flater in de derde divisie.”

Waar JOS kansrijk lijkt, ziet het er voor vierdeklassers minder rooskleurig uit. In de derde klasse worden niet veel verschuivingen verwacht. Toch wagen alleen al in de zaterdag vierde klasse D vier clubs een poging: Zuidoost United, De Volewijckers, FC Amsterdam en s.v. Diemen.

Dat Zuidoost United, dat met dertien punten voorsprong aan kop ging, het probeert, is niet vreemd. “We hebben een topseizoen gedraaid, maar staan met lege handen. Dat voelt toch vreemd,” zegt wedstrijdsecretaris Freek Leker. “Ik hoop dat de KNVB goede prestaties beloont. Dat zou gerechtigheid zijn.”

Open plekken opvullen

Nummer vier s.v. Diemen ligt op basis van de ranglijst in dezelfde klasse minder voor de hand. Toch probeert de club het. “We liepen de derde klasse steeds op het nippertje mis en ik denk dat het nu wel had kunnen lukken,” aldus Diemen-coach Raymond Aarts. “Of we echt kans maken weet ik niet, maar niet geschoten is altijd mis.”

De KNVB verwacht half juni de clubs duidelijkheid te kunnen geven, maar zal zeker niet iedereen blij kunnen maken. “Het gaat echt alleen om het opvullen van open plekken. Als die er niet zijn, houdt het op,” zegt een woordvoerder van de bond. “Teleurstellingen zullen er hoe dan ook zijn.”

 
Meer over