PlusAchtergrond

Zo breng je een voetballer weer verantwoord terug na corona

Ook in de Europa League-duels van vanavond missen clubs spelers door corona. Maar waar het zelden over gaat: hoe breng je iedereen weer goed en verantwoord terug? Net als voor elke blessure is er een stappenplan.

Maarten Wijffels
Ibrahim Sangare , Olivier Boscagli en Adrian Fein tijdens een PSV-training Beeld BSR Agency
Ibrahim Sangare , Olivier Boscagli en Adrian Fein tijdens een PSV-trainingBeeld BSR Agency

Zonder Nick Viergever vloog PSV gisteren naar Cyprus voor de Europese confrontatie met Omonia Nicosia. De verdediger is als negende speler uit de A-selectie positief getest op corona, net als ondertussen grofweg zo’n 100 tot 150 spelers, trainers en stafleden in het totale Nederlandse betaald voetbal.

Allemaal keren (of keerden) ze op zeker moment terug. Alleen kan zo’n comeback bij de één al na tien dagen, terwijl een ander er een stuk langer over doet. Dat klinkt op zich logisch. Bij normale blessures is er immers ook geen standaardmal waarin iedereen past. Toch bestaat er in het geval van corona best veel onduidelijkheid, zo klinkt het bij clubs. Trainers krijgen bij persconferenties soms vragen als: “Kees was dinsdag toch negatief getest? Het is nu donderdag, waarom kan hij nog niet spelen?” Ook supporters vragen zich dat op sociale media af.

Het antwoord: omdat in zo’n geval dan nog niet alle fases van het zogenoemde ‘return to play protocol’ groen zijn afgevinkt. Want na een coronabesmetting negatief testen, betekent niet dat de clubarts vervolgens zegt: “Oké, ik klop nu twee keer op je rug, laat je drie keer kuchen en dan is het gaan met die banaan en succes in de wedstrijd.”

Terugkeren na corona gaat volgens een stappenplan. De meeste clubs volgen een internationaal geldend protocol met zes fases. De Nederlandse vereniging voor sportgeneeskunde hanteert een afgeleide, die ook wel wordt gebruikt. Kort gezegd: sporters met matige tot stevige coronaklachten doorlopen doorgaans alle fases vanaf het moment dat ze klachtenvrij zijn. Iemand zónder klachten kan in de eerste dagen thuisquarantaine in de eigen omgeving doortrainen en daarna bij terugkeer op de club de eerste fases overslaan. Mits hij ondertussen klachtenvrij blijft.

Fases van herstel voor spelers met coronaklachten. Beeld Jet de Nies
Fases van herstel voor spelers met coronaklachten.Beeld Jet de Nies

Voor het hart

In de graphic bij dit verhaal staat uitgebeeld wat spelers in de verschillende fases weer mogen. Vanaf fase twee staan cardio-oefeningen centraal, dus voor het hart. “Het is inmiddels bekend dat corona een ontsteking van de hartzak kan veroorzaken,” stellen meerdere sportartsen desgevraagd. “Zoiets wil je voorkomen. Net als een terugval in het algemeen. Al geldt eigenlijk bij elke virusinfectie dat er tegenwoordig standaard ECG-onderzoek wordt gedaan.’’ ECG is de afkorting van electrocardiogram, ook wel bekend als een hartfilmpje.

Oefeningen gaan eerst op 70 procent van de maximale hartslag van een speler. Daarna op 80 procent, enzovoorts. Bij sommige clubs zit ook een longonderzoek standaard in het terugkeerprotocol.

Dat is in grote lijnen de fysieke kant. Wat zich moeilijker laat meten is de mentale impact die een coronabesmetting op spelers heeft. Dick Advocaat haalde dat gisteren nog eens aan. In zijn persconferentie voor de Europese wedstrijd van Feyenoord vanavond tegen Wolfsberger AC zei Advocaat over zijn captain Steven Berghuis: “Hij heeft iets corona-achtigs gehad, dat heeft iets met hem gedaan.’’

Feyenoord kampte eerder dan de andere Europa League-deelnemers PSV en AZ met coronagevallen in de selectie. Het maakte dat Advocaat als coach moest improviseren. Net als bij normale blessures kan er altijd een spanningsveld ontstaan tussen coaches die belangrijke spelers snel terug willen en medische staven die op de rem gaan staan.

In Nederland zijn daar nu met corona nog geen publiekelijke aanvaringen van bekend. En anders was er deze week de dwingende oproep vanuit de top van de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisieclubs als extra waarschuwing om dit ook zo te laten. De clubs is nog maar eens ingeprent dat het nooit zo kan zijn dat ‘door de druk van de getallen’ spelers op wedstrijdformulieren komen te staan die medisch nog niet zijn vrijgegeven. “Alles wat met corona te maken heeft, moet ook niet alleen de verantwoordelijkheid zijn van de teammanager en de medische staf,’’ zei KNVB-baas Eric Gudde.

Een aantal trainers is inmiddels zelf geveld (geweest) door corona. “Ik weet nu hoe serieus het kan zijn, ik had het zelf behoorlijk te pakken,’’ sprak NAC-trainer Maurice Steijn maandag voor het bekerduel met Go Ahead. Ook collega Frank Wormuth van Heracles meldde gisteren een positieve test. “Ik heb deze week een webinar gevolgd en veel gelezen over corona,’’ aldus de Duitser. “Dinsdagmorgen had ik last van duizeligheid, keelpijn en ik had een lichte verhoging. Nu voel ik me fit. Er zijn momenten dat ik me afvraag of het alleen in mijn hoofd zit. Hopelijk blijft het hierbij, maar dat weet je niet.’’

Meer over