Nieuws

Zilver voor schaatssters op ploegachtervolging, wereldtitels Koelizjnikov en Kodaira

Nederland heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City zilver behaald op de ploegachtervolging voor vrouwen. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans finishte op de Utah Olympic Oval in een Nederlandse recordtijd: 2.52,65. Japan prolongeerde de wereldtitel met een wereldrecord: 2.50,76. Het brons was voor Canada (2.53,62).

Het Parool
Melissa Wijfje, Antoinette de Jong en Ireen Wüst op de tweede trede van het podium van de ploegenachtervolging, naast de Japanse en Canadese vrouwen. Beeld ANP
Melissa Wijfje, Antoinette de Jong en Ireen Wüst op de tweede trede van het podium van de ploegenachtervolging, naast de Japanse en Canadese vrouwen.Beeld ANP

Namens Oranje kwamen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie. Dit drietal won vorige maand de Europese titel op dit onderdeel. In de laatste WK-rit tegen Canada was het Nederlandse team halverwege de recordtijd van Japan tot op 0,1 seconde genaderd. In de slotfase liep het verschil met de olympisch kampioen toch nog flink op.

De Nederlandse vrouwen tijdens de rit op de ploegenachtervolging op het WK afstanden in Salt Lake City. Beeld ANP
De Nederlandse vrouwen tijdens de rit op de ploegenachtervolging op het WK afstanden in Salt Lake City.Beeld ANP

Namens de Japanse ploeg verschenen Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato op het ijs. De Nederlander Johan de Wit is coach van het team.

Koelizjnikov snelt naar WK-goud op 500 m, bijrol Nederlanders

Pavel Koelizjnikov voldeed in Salt Lake City aan de verwachtingen op de 500 meter. De 25-jarige Rus won het goud in een ijzersterke tijd van 33,72 seconden. Dat is de tweede tijd ooit op deze afstand gereden. Vorig jaar finishte Koelizjnikov in 33,61. Met een iets vlottere start had hij zijn wereldrecord zeker verbeterd.

De onttroonde titelhouder Roeslan Moerasjov bleef ook onder de 34 seconden en pakte namens Rusland zilver met 33,99. Het brons was voor de Japanner Tatsuya Shinhama (34,03).

Voor Koelizjnikov was het zijn derde wereldtitel op de 500 meter. Eerder pakte hij WK-goud in 2015 en 2016. Hij is ook al drievoudig wereldkampioen op de sprintvierkamp.

Kai Verbij was de beste Nederlander. Hij eindigde met een tijd van 34,32 op de tiende plek. Jan Smeekens reed de twaalfde tijd (34,45). De 33-jarige sprinter is nog steeds de enige Nederlander die bij dit toernooi WK-goud heeft gewonnen op de 500 meter. Dat was in 2017 in Gangneung in Zuid-Korea.

Dai Dai Ntab kon als Nederlands kampioen geen indruk maken. Hij kwam niet verder dan de dertiende plaats (34,48).

Vrouwen: Kodaira herovert wereldtitel 500 meter, De Jong zesde

De Japanse Nao Kodaira heroverde de wereldtitel op de 500 meter. De olympisch kampioene op dit nummer zegevierde met een tijd van 36,69 seconden. Ze won in 2017 voor de eerste keer WK-goud, maar moest in 2019 verrassend voorrang verlenen aan de Oostenrijkse Vanessa Herzog.

Het zilver op de Utah Olympic Oval was voor de Russin Angelina Golikova met 36,74. Haar landgenote Olga Fatkoelina behaalde brons (36,78). De onttroonde Herzog werd vierde met 36,94.

Letitia de Jong belandde met een persoonlijk record van 37,19 op de zesde plek. De Nederlands kampioene op de sprintvierkamp bleef 0,13 seconde boven het nationale record, dat sinds januari 2013 op naam staat van Thijsje Oenema.

Jutta Leerdam haalde 0,45 van haar persoonlijke record af. De Europees kampioene op de 1000 meter reed met 37,30 de achtste tijd.

WK-debutante Femke Kok (19) reed eveneens een persoonlijk record en tevens een wereldrecord voor junioren. Met een tijd van 37,45 eindigde de talentvolle Friezin op de negende plaats.

Meer over