Zieke 'VdH' is record kwijt

EINDHOVEN - Terwijl Pieter van den Hoogenband zelf ziek thuis zat, werd zijn wereldrecord op de 100 vrij (47,84 seconden) uit de boeken gezwommen.In de halve finales van de Europese kampioenschappen zwemmen in Eindhoven dook de Fransman Alain Bernard (24) onder de acht jaar oude toptijd van 'VdH': 47,60 seconden.

Het was de kroniek van een aangekondigde prestatie. Sinds 2000 hadden mensen hun tanden stuk gebeten op de onwaarschijnlijke tijd die Van den Hoogenband had neergezet tijdens de Olympische Spelen van Sydney. De WK-finale van 2007 - waarin de Canadees Brent Hayden en de Italiaan Filippo Magnini gelijk eindigden (48,43) en het verschil tussen de nummers één en de nummer zes Van den Hoogenband slechts 0,2 seconde was - werd echter al geïnterpreteerd als voorbode van wat zou komen.

Toen de Zweed Stefan Nystrand kort daarna als tweede zwemmer uit de geschiedenis de 100 vrij onder de 48 seconden wist te af te leggen, wisten Van den Hoogenband en zijn coach Jacco Verhaeren genoeg: zijn record zou niet standhouden in het olympische jaar 2008.

Dat Bernard uitgerekend in het trainingsbad van zijn pupil onder de 47,84 zou duiken, had ook Verhaeren niet kunnen voorspellen. De historische gebeurtenis - die in de Tongelreep met een staande ovatie werd begroet - is pijnlijk voor Van den Hoogenband. In december zette Hayden al het bad-

record op de klokken door hem te verslaan (48,67 om 48,78), nu moest hij vanuit huis ziek toekijken hoe Bernard er met zijn wereldrecord vandoor ging.

De 1.96 meter lange sprinter met een spanwijdte van 2.05 meter hoort eigenlijk pas half april op zijn best te zijn. Dan moet hij zich kwalificeren voor de Spelen. Bernard: ''Ik trilde na de race. Dit is enorm. Ik had niet gedacht dat het zo snel zou gaan, ook al wist ik dat ik zoiets groots in mijn benen had.''

Bernard, het vriendje van zwemster Laure Manaudou, miste de Olympische Spelen van Athene nog vanwege een ziekte, en kwam vorig jaar tijdens de WK 0,02 seconde tekort voor de finale van het koningsnummer, omdat hij op de laatste meters een klein foutje maakte.

Vier maanden later werd hij in Saint-Raphaël de derde snelste zwemmer ooit door een 48,12 op de klokken te zetten. ''Het lijkt

wel alsof hij de tijd neemt om heel snel te gaan,'' zei Claude Fauquet, de technisch directeur van

de Franse zwembond, na die prestatie.

Trainer Denis Auguin vond al langer dat zijn kalme pupil wel wat agressiever mocht zijn. Vorig jaar zag hij Bernard langzaam veranderen en gisteravond, midden in zijn voorbereiding op de Spelen, bleek het getreuzel voorbij te zijn.

© Het Parool, 22-03-2008

Meer over