PlusAchtergrond

Zevenkampster Anouk Vetter na het zilver op de WK: ‘Ik ben echt blij met hoe ik hier stond’

Voor de tweede keer in een jaar eindigt Anouk Vetter haar zevenkamp knap met zilver achter Nafi Thiam. Haar erelijst wordt steeds indrukwekkender, maar de vraag rijst: is de Belgische ook te verslaan? ‘Ja, het is gewoon een mens, maar nu was zij de beste.’

Pim Bijl
Anouk Vetter viert de tweede plaats in het klassement na het laatste onderdeel van de meerkamp op de vierde dag van de wereldkampioenschappen atletiek in het Hayward Field stadion.  Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP
Anouk Vetter viert de tweede plaats in het klassement na het laatste onderdeel van de meerkamp op de vierde dag van de wereldkampioenschappen atletiek in het Hayward Field stadion.Beeld ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP


Precies een maand geleden stuurt Anouk Vetter huilend een berichtje naar haar vriend: ‘Geen WK voor mij’. Ze heeft een scheurtje in haar hamstring opgelopen. Na vierentwintig uur balen en doemdenken gaat de knop om en begint een voorbereiding met omwegen en hobbels. Het is de reden dat Vetter vlak voor de medailleceremonie zegt: ‘Ik ben echt blij met hoe ik hier stond.’

Op 29-jarige leeftijd is ze in de kracht van haar leven. Eind mei won ze de prestigieuze zevenkamp in Götzis in een nationaal record en dat heeft ze tijdens deze twee dagen verbeterd naar door haar nooit voor mogelijk gehouden 6867 punten. Eén vrouw is beter: Nafi Thiam, de tweevoudig olympisch kampioene (2016 en 2021) en nu ook tweevoudig wereldkampioen (2017 en 2022). De Belgische wordt al jaren gezien als het toonbeeld van veelzijdigheid.

Anouk Vetter in actie tijdens het kogelstoten. Beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Anouk Vetter in actie tijdens het kogelstoten.Beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Toch is het Vetter die na zes onderdelen het klassement leidt, vooral dankzij haar persoonlijk record met verspringen en de beste prestatie van het veld met speerwerpen en kogelstoten. Plots merkt ze dat allerlei mensen haar weten te vinden. Op de 800 meter kan ze de wereldtitel gaan pakken, hoort ze. “Lief bedoeld, maar met verspringen bemoeide nog niemand zich,” zegt Vetter. Ze vindt die focus op één onderdeel ineens ietwat vreemd.

Zwakste onderdeel

Bovendien weet ze dat de 800 meter haar zwakste onderdeel is. En het verschil is nihil. Volgens het vrij ingewikkelde rekenmodel dat bij de meerkamp wordt gehanteerd moet Thiam 19 punten en daarmee 1,38 seconden goedmaken op het afsluitende onderdeel. Haar strak volgen zou tot instorten leiden, denkt Vetter, die haar eigen tempo kiest. De opgebouwde spanning vloeit in snel tempo weg: aan de finish is het verschil ruim zeven seconden.

Weer feliciteert ze Thiam, net als een jaar geleden in Tokio op de Spelen. De Amerikaanse Anna Hall wordt derde. Eerder haalde Vetter al goud op de EK in Amsterdam en brons op de WK in 2017. Haar erelijst is indrukwekkend, maar de vraag rijst: is de twee jaar jongere Thiam te verslaan? Niet voor niets heeft Vetter zich even daarvoor vrij snel tevreden neergelegd bij de tweede plaats. “Het is wel Nafi, hè. Ik ben heel trots dat ik het zo spannend kon maken en hoop dat nog een aantal toernooien te doen.”

Maar ondanks haar respect voor Thiam gelooft Vetter dat de rollen ook een keer omgekeerd kunnen zijn. “We komen steeds dichterbij. In Doha is ze al een keer verslagen door Katarina Johnson-Thompson. Nafi is ook gewoon een mens, dus het kan echt prima. Maar nu was zij de beste. Ik kan mezelf niets kwalijk nemen. Dit is wat er in zat.”

Genieten

Vorig jaar voelde het zilver als haar comeback. Het lukte haar te presteren en te genieten en dat was pure winst. Zeker omdat ze eerder mentaal worstelde. Bij de WK in Doha in 2019 was ze het plezier zo kwijt dat ze haar zevenkamp stokte met alleen de 800 meter nog te lopen. Vetter is een denker, een perfectionist en als ze niet oppast gunt ze zichzelf geen ruimte buiten haar topsportgedachten.

Dit toernooi voelt als de bevestiging. Van haar status als wereldtopper, met opnieuw zilver in alweer een Nederlands record. Maar ook de bevestiging dat het haar beter lukt om de balans te vinden. Ook nu zijn er zenuwen. Met kamer- en trainingsgenootje Emma Oosterwegel propt ze soms tegen heug en meug eten naar binnen. Verder heeft ze niet veel behoefte aan contact met mensen, zo tussen de slopende onderdelen door.

Anouk Vetter viert de tweede plaats, met winnares Nafissatou Thiam. Beeld ANP
Anouk Vetter viert de tweede plaats, met winnares Nafissatou Thiam.Beeld ANP

“Toch was het geen heel stressvolle meerkamp. Ook niet nadat ik aan de leiding kwam. Ik dacht gewoon: ik ga mijn best doen en dan zien we het wel.” Dat werkt voor haar ook het beste. Zo ontspannen mogelijk, niet de immense druk opzoeken, heeft het verleden wel geleerd. De aanwezigheid van Oosterwegel helpt haar daarbij. “Het is echt fijn om dit het hele jaar door samen te doen. Praten en mauwen helpt.”

In Tokio stonden ze op de Spelen nog gezamenlijk op het podium. Oosterwegel (24) steeg toen boven zichzelf uit, naar het brons, en eindigt nu in Eugene als zevende. “In Tokio was alles fantastisch tot meer dan fantastisch. Ik kan niet verwachten dat dat altijd mijn niveau is.” Ze was onder de indruk van de prestatie van Vetter. “Al helemaal als je weet dat ze kort geleden nog geblesseerd was.”

Net als toen huilt Vetter op de baan. Maar dit keer is het omdat ze ziet dat sprintster Naomi Sedney en hordenloopster Nadine Visser in tranen zijn door haar zilveren zevenkamp.

Van Klinken naar discusfinale: ‘Ik ga voor een medaille’

Jorinde van Klinken, pas 22 jaar, heeft zich geplaatst voor de finale van het discuswerpen. Tijdens de kwalificaties wierp alleen de Amerikaanse Valarie Allman verder dan haar 65,66 meter. Van Klinken mag woensdag opnieuw de ring in (Nederlandse tijd in de nacht van woensdag op donderdag om 3.30 uur). “Ik ga voor een medaille,” zei Van Klinken. “Er zijn meerdere kanshebbers, maar ik sta er nu, dus waarom niet?”

Meer over