Plus

Zesdaagse nieuwe stijl gaat nog steeds ontzettend hard

Amsterdam krijgt weer een zesdaags wielerevenement. Van 6 tot en met 11 december vindt in het Velodrome van Sloten de eerste editie van 'Six Day Amsterdam' plaats.

David van Unen
Borrelend publiek tijdens de Zesdaagse van Amsterdam in 2010 Beeld anp
Borrelend publiek tijdens de Zesdaagse van Amsterdam in 2010Beeld anp

Nadat de originele Zesdaagse van Amsterdam in de jaren '30 en '60 vier keer gereden werd en tussen 2001 en 2014 veertien keer plaatsvond, kreeg organisator Zesdaagse B.V. vorig jaar geen vergunning meer van wielerunie KNWU om de wedstrijd te organiseren.

Na een rommelige laatste editie in 2014 volgde een faillissement en moest Amsterdam het een jaar zonder de Zesdaagse doen. In het gat dat ontstond springt nu de Madison Sports Group uit Londen, een internationale organisator van wieler- en sportevenementen.

Wereldtoer
Amsterdam moet na Londen en Berlijn de derde, maar wat MSG betreft zeker niet laatste, thuisbasis worden van Six Day Circuit. Volgens woordvoerder van het bedrijf in Nederland Simon Keijzer was de voorgeschiedenis van de Zesdaagse in de stad bekend, maar is toch bewust voor Amsterdam gekozen.

"In Londen zijn ze er zeker mee bekend dat de zesdaagse hier een succesvolle opleving heeft gehad en dat er vervolgens mede dankzij de crisis weer mindere tijden zijn geweest. Dat er in 2014 niet zo'n geweldige afloop van het evenement is geweest weten we ook, net als dat er organisatorisch en financieel dingen niet goed zijn gegaan. Maar MSG wil het baanwielrennen graag meer op de kaart krijgen. Dat gebeurt al in Londen en Berlijn en kan, zo denken wij, ook in Amsterdam een succes zijn."

In Rotterdam wordt nog steeds een succesvolle Zesdaagse georganiseerd. Waarom niet daar ingesprongen, zoals ook in Berlijn een bestaand evenement werd aangekocht?
"Rotterdam heeft inderdaad een uitstekende wedstrijd lopen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar Amsterdam heeft, niets ten nadele van Rotterdam, internationaal toch meer allure. De ambitie is om een wereldwijde serie van evenementen neer te zetten. Daar past Amsterdam goed bij."

Zit de stad er op te wachten?
"We merken dat veel mensen nu meer op de fiets stappen. Er is berekend dat er in Nederland zo'n 800.000 mensen intensief bezig zijn met wielrennen. Dat is een hele grote groep die we aan willen spreken met dit evenement. Zo'n zesdaagse is bovendien een behoorlijk spectaculair evenement. Het gaat er ontzettend hard aan toe. Mensen die voor het eerst komen kijken zitten vaak de eerste twintig minuten met open mond te kijken. Daarnaast is het juist doordat het in Amsterdam al zo vaak gehouden is, voor veel mensen al een bekend concept.

Jullie voorganger kreeg voordat het mis ging de kritiek dat de Zesdaagse niet voldoende vernieuwde en dat het publiek het op een goed moment wel gezien had. Hoe dat publiek terug te winnen?
"De aankleding van het evenement zullen we inderdaad moeten aanpassen. Maar daarbij willen we zeker fans van het eerste uur niet afstoten. De kern moet daarom hetzelfde blijven: hele goede renners die een week met elkaar de strijd aan komen gaan in Amsterdam. Maar waar er voorheen misschien alleen een volkszanger op de middenstip van het Velodrome stond, zullen dat nu een volkszanger én een dj zijn."

Tot en met 2014 vond de Zesdaagse steeds plaats in fases van maximaal 14 jaar. Blijft Six Day Amsterdam langer overeind?
"Dat is wel de bedoeling. We moeten gaan investeren om iets op te bouwen dat een vanzelfsprekendheid wordt op de sportagenda. Maar dat gaat natuurlijk niet over één of twee nachten ijs. Het evenement staat op de kalenders van KNWU en de internationale bond UCI. Dat is een goed begin."

Meer over