Zesdaagse met nieuwe organisator terug in Amsterdam

Amsterdam krijgt weer een zesdaagse wielerwedstrijd. Van 6 tot en met 11 december vindt op het Velodrome in Sloten 'Six Day Amsterdam' plaats.

David van Unen
Publiek tijdens de Zesdaagse van Amsterdam in 2010 Beeld anp
Publiek tijdens de Zesdaagse van Amsterdam in 2010Beeld anp

Dat heeft Topsport Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

Amper een jaar na het faillissement van Zesdaagse B.V., dat tot en met 2014 al zesdaagsen organiseerde, heeft Amsterdam daarmee alweer een nieuwe wedstrijd. De stad is na Berlijn en Londen de derde Europese hoofdstad waar Six Day Circuit een wielerevenement organiseert.

Het rondreizend wielerevenement komt uit de koker van Madison Sports Group, dat vanuit Londen wielerevenementen organiseert en mondiale ambities heeft met Six Day. Winnaar van de laatste Zesdaagse in 2014 Niki Terpstra is al gestrikt voor het evenement in december.

Historie
De Zesdaagse van Amsterdam heeft een tumultueuze geschiedenis. Het evenement werd verspreid over drie verschillende decennia in totaal 22 keer gereden.

De eerste keer was al in 1932, toen Jan Pijnenburg en Piet van Kempen de wedstrijd in het oude RAI-gebouw aan de Ferdinand Bolstraat wonnen. Na vier edities daar duurde het tot 1966 voor er weer een zesdaagse werd gereden in Amsterdam.

Plaats van handeling was opnieuw de RAI, maar nu in het huidige gebouw aan het Europaplein. De Zesdaagse van '66 kwam op naam van het duo Klaus Bugdahl en Janssen. Na opnieuw vier jaar en daarna lange tijd niets, streek het evenement in 2001 neer in het toen gloednieuwe Velodrome in Sloten. Daar werden 14 Zesdaagsen gefietst.

Faillissement
De laatste editie in 2014 verliep rumoerig, onder meer door een ongeluk op de baan waarbij dernyrijder Cees Stam (68) ernstig gewond raakte. In 2015 werd helemaal niet gefietst, nadat het Velodrome twee keer van beheerder veranderde, en het bedrijf dat de wedstrijd tussen 2001 en 2014 had georganiseerd in september failliet verklaard werd.

Directeur Frank Boelé had na Amsterdam ook in de Rotterdamse Ahoy een Zesdaagse op poten gezet, maar kon na verloop van tijd zijn afspraken niet meer nakomen.

In handen van de gemeente
Begin dit jaar hadden vrijwel deelnemers aan de laatste Zesdaagse in Amsterdam hun geld nog niet. Na zijn faillissement kreeg Boelé van wielerunie KNWU ook geen vergunning meer om wedstrijden te organiseren.

Het Velodrome in Sloten is sinds juli vorig jaar in handen van de gemeente Amsterdam, dat de baan in december aan Madison verhuurt. Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (Sport) is blij met de komst van Six Day. "Amsterdam heeft een rijke wielrengeschiedenis. Met de komst van Six Day kan de stad opnieuw genieten van een spectaculair baanwielrenevenement."

Meer over