Update

Zesdaagse Amsterdam blijft doorgaan na val wielericoon Cees Stam (69)

De Zesdaagse van Amsterdam zal vandaag weer verder gaan. Gisteren werd de wielerwedstrijd tijdelijk stilgelegd door een ernstige valpartij tijdens een dernykoers. Tijdens de dernyrace kwamen Yoeri Havik en de 69-jarige gangmaker Cees Stam hard ten val, meldde de organisatie. Zijn situatie zou 'stabiel, maar kritiek' zijn.

Redactie
Een dernywedstrijd. Beeld anp
Een dernywedstrijd.Beeld anp

Een traumaheli heeft eerste hulp verleend. De Zesdaagse werd dinsdagavond niet meer hervat.

Stam, die op de baan werd gereanimeerd, is zwaar gewond overgebracht naar het VUmc. Volgens de organisatie waren ook een aantal andere gangmakers en renners betrokken bij het ongeluk, maar zij zouden ondanks kleine blessures in orde zijn.

Organisator Frank Boelé sprak in de microfoon van AT5 van een 'zeer ernstige situatie'. 'De familie is een zeer bekende familie in het wielrennen. Zijn zoon, Danny Stam, is meerdere jaren oud-winnaar van dit evenement geweest. Dit treft ook de organisatie diep in het hart.'

Volgens de Belg Jasper De Buyst, deelnemer aan de Zesdaagse in Amsterdam, zou Stam mogelijk onwel zijn geworden. 'Het zou kunnen dat gangmaker Cees Stam een beroerte heeft gekregen en zo op een andere renner reed. Daarna werd hij dan nog overreden door een andere derny. Je zag meteen dat het ernstig was, renners kwamen huilend van de piste. De hulpdiensten waren er wel snel bij en er was weinig chaos. Bij de renners was er meer chaos, hij is toch de opa van collega Yoeri Havik', liet De Buyst weten op Sporza.be.

De organisatie beslist deze ochtend of de wedstrijd wordt afgeblazen.

undefined

Meer over