‘Zeeburgiavoorzitter Marianne van Leeuwen volgt Eric Gudde op bij KNVB’

Zeeburgiavoorzitter Marianne van Leeuwen (1961) staat op pole position om Eric Gudde bij de KNVB op te volgen als directeur betaald voetbal. Ze kan daarmee de eerste vrouw worden op een hoge positie binnen de voetbalbond.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Aan sportzender ESPN bevestigt Van Leeuwen dat de deal bijna rond is, na berichtgeving van NRC. “We kunnen er niets over zeggen, behalve dat we in overleg zijn. We hopen snel met een bevestigend bericht te komen, het is nog niet helemaal afgerond.” De KNVB wil pas bevestigen dat Van Leeuwen de opvolger van Gudde wordt, als erover gestemd is bij een ledenvergadering volgende maand.

Sinds 2014 is Van Leeuwen voorzitter van Zeeburgia. Ze maakt zich bij de club hard voor de bestrijding van racisme binnen het voetbal en voor een vrouwenafdeling. Na een racistisch incident met Excelsiorspeler Ahmad Mendes Moreira in 2019 riep zij op tot meer aandacht voor racisme in het amateurvoetbal. De aanstelling van Van Leeuwen zou betekenen dat de bestrijding van racisme binnen het voetbal de KNVB menens is.

Afgelopen oktober werd Van Leeuwen herkozen als voorzitter van de voetbalclub uit Oost, maar uit gesprekken die Het Parool had met mensen binnen de club, bleek dat dit niet zonder slag of stoot ging. Trainers beschuldigden haar van ‘vieze spelletjes’ omdat ze achter de rug van hoofd jeugdopleiding Mike Kolf om trainers had benaderd om hem op te volgen, zodra Kolf weg zou zijn. Ze ontkende de aantijgingen. “Er is nooit een plan geweest om Kolf buiten de deur te zetten.” Tijdens een ledenvergadering werd ze enkele dagen later opnieuw gekozen.

Naast het voorzitterschap van Zeeburgia is Van Leeuwen commissaris bij Sligro Food Group en Technische Unie, voorzitter van de raad van commissarissen van Van Egmond Groep en lid van de Sportraad Amsterdam.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Meer over