Zaalvoetballers behouden ondanks nederlaag tegen wereldkampioen Portugal zicht op kwartfinale EK

De Nederlandse zaalvoetballers konden hun goede start aan het EK geen goed vervolg geven in een lege Ziggo Dome. Wereldkampioen Portugal was overduidelijk een maat te groot en won met 4-1.

Wout Fassbender
Saïd Bouzambou na de wedstrijd tegen Portugal. Beeld ANP
Saïd Bouzambou na de wedstrijd tegen Portugal.Beeld ANP

Vanaf de eerste minuut merkte Nederland al dat Portugal een heel pittige, zo niet onmogelijke kluif, zou worden. Nederland won woensdag met 3-2 van Oekraïne. Maar een nieuwe sensatie zat er zondagavond niet in tegen de wereldkampioen die de eerste groepswedstrijd met 2-4 van Servië won.

In de openingsfase knipperde Nederland met de ogen of er stond al een Portugees voor de neus. De druk was gigantisch en een snelle tegentreffer hing in de lucht. Nederland mocht Manuel Kuijk danken. De doelman hield zijn ploeg met enkele fraaie reddingen op de been. Op onfortuinlijke wijze moest hij de 1-0 incasseren. Zicky Te haalde uit, maar via het been van Oualid Saadouni rolde de bal achter Kuijk.

Keeper in de fout

Portugal hield de druk op Nederland, dat zelf moeilijk serieuze kansen creëerde. De thuisploeg probeerde het vooral van afstand. Zonder succes. Vlak voor rust verdubbelde Pany Varela de voorsprong met de punt van de schoen, opnieuw na een aanval uit het zaalvoetbalboekje. Kuijk was kansloos.

Na rust ging de Nederlandse keeper in de fout. Een schot van afstand van Pany rolde door de benen in het doel: 3-0. Het duel leek hiermee al definitief gespeeld gezien het krachtsverschil. Toch gaf Nederland niet op. Tien minuten voor tijd kon Jordany Martinus de spanning terugbrengen, maar de aanvaller stuitte op de Portugese doelman.

Op de lat

Vlak daarna was het wel raak. Jamal El Ghannouti zag zijn poging van afstand via de lat afketsen. De rebound schoot Lahcen Bouyouzan onberispelijk raak: 3-1. Het bracht de spanning terug maar Portugal kwam niet meer in de problemen. Een time-out vier minuten voor tijd van bondscoach Max Tjaden zorgde niet voor wonderen. Een minuut voor tijd ging Mats Velseboer in de fout en dat strafte Afonso Jesus af: 4-1.

Vrijdag treft Nederland Servië. Met een overwinning bereiken de zaalvoetballers de kwartfinale. Bij een gelijkspel of remise zijn ze afhankelijk van het resultaat bij Oekraïne - Portugal.

Meer over