Update

Wüst prolongeert titel op 3000 meter

Ireen Wüst heeft maandag in Heerenveen de Nederlandse titel op de 3000 meter geprolongeerd. De 29-jarige kopvrouw van Justlease.nl zegevierde op de tweede dag van de NK afstanden in Thialf in een tijd van 4.04,13. Haar negen jaar jongere ploeggenote Antoinette de Jong, die in de vierde rit tegen Wüst reed, pakte knap zilver (4.04,97). Het brons was voor Jorien Voorhuis, die finishte in 4.07,63.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Voor Wüst was het haar derde Nederlandse titel op rij op deze afstand en haar zesde in totaal. Tien jaar geleden veroverde de olympische kampioene op dit nummer voor de eerste keer NK-goud.Na een mislukt voorseizoen maakte Wüst zondag in Heerenveen een succesvolle rentree op het hoogste niveau. Op de 1500 meter behaalde ze zilver achter olympisch kampioene Jorien ter Mors, goed voor een startbewijs voor de WK afstanden half februari in Rusland.

De Brabantse nam zondag tevens een stevige optie op een ticket voor de EK allround in Minsk (9-10 januari). Op basis van het gecombineerde klassement (1500 en 3000 meter) stelden naast Wüst ook De Jong en Marije Joling een startbewijs voor de Europese titelstrijd in Wit-Rusland veilig.

Joling was op de 3000 meter al zeker van een ticket voor de WK afstanden. De nummer twee eerder deze maand bij de wereldbeker in Inzell belandde maandag op de vierde plek, op ruime afstand van goud (4.07,72). Ook Wüst en De Jong pakten een startbewijs voor de 3000 meter bij de wereldtitelstrijd in Rusland.

Meer over