Wüst pakte kleine marge op concurrente Sablikova

Ireen Wüst is zaterdag bemoedigend van start gegaan bij de WK allround in Berlijn. De vijfvoudig kampioene reed op de 500 meter de vierde tijd (39,41 seconden). Daarmee hield ze al haar concurrenten voorlopig onder zich.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Antoinette de Jong belandde op de vijfde plaats met een tijd van 39,44. Linda de Vries reed de negende tijd (39,84). De Japanse schaatssters, onder leiding van de Nederlandse coach Johan de Wit, sloegen verrassend toe op de eerste WK-afstand. Miho Takagi (38,93) eindigde als eerste, gevolgd door Misaki Oshigiri (38,95) en Ayaka Kikuchi (39,34).

Wüst pakte in Berlijn iets meer marge op haar grote rivale Sablikova dan begin dit kalenderjaar bij de EK in Minsk. De 29-jarige Brabantse eindigde toen op de 500 meter op de derde plaats in 39,90, achter nummer twee De Jong (39,76). De achterstand van Sablikova op Wüst bedroeg in Wit-Rusland slechts 0,08 seconde op de 500 meter.

De Japanse overmacht kwam zaterdag in het Berlijnse Sportforum ook voor Wüst als een verrassing. ,,Ze gaan nu zeker een rol spelen in het toernooi'', liet ze in een eerste reactie bij de NOS weten. ,,Dat maakt dit WK meteen ook een stuk spannender. Ik ben tevreden over mijn rit. Het was mijn snelste 500 meter van het seizoen. Het verschil met Sablikova is opnieuw niet groot, maar voorlopig sta ik nog wel op haar voor en dat wil ik graag zo houden. Ik ga later op zaterdag met veel vertrouwen de 3000 meter in.''

Meer over