Update

Wüst pakt eindzege op 1500 meter in wereldbeker

Ireen Wüst heeft vrijdag de eindzege in het wereldbekerklassement op de 1500 meter voor zich opgeëist. De schaatsster van TVM won de afsluitende race van het seizoen in een tijd van 1.53,68. Daarmee bleef Wüst haar landgenote Lotte van Beek (1.54,47) voor. De Russische Joelija Skokova eindigde als derde in Thialf: 1.56,14.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Voor Wüst was het alweer haar vierde overwinning op de 1500 meter van dit seizoen. Eerder was de Brabantse de rapste in Salt Lake City, Berlijn en Inzell. Alleen in Calgary, in november, moest Wüst de overwinning aan iemand anders laten. Van Beek pakte toen het goud. In Astana deed Wüst niet mee. Bij de Olympische Spelen ging de zege op deze afstand naar Jorien ter Mors. Wüst moest in Sotsji met zilver genoegen nemen.

Bij de finale in Heerenveen waren vrijdag 150 in plaats van de gebruikelijke 100 punten te verdienen. Wüst kwam zo uit op een totaal van 530 punten. Van Beek eindigde in de stand als tweede met 430 punten, voor de Amerikaanse Brittany Bowe (389).

Marrit Leensta belandde vrijdag met 1.56,22 net naast het podium (vierde). Jorien Voorhuis klokte met 1.57,48 de zevende tijd. Diane Valkenburg kwam niet verder dan plaats twaalf: 1.58,25. Leenstra belandde door haar prestatie op de vijfde plek in het eindklassement met 242 punten.

De wereldbekerfinale is voor veel schaatsers de laatste wedstrijd van dit seizoen. De allrounders beëindigen hun seizoen een week later, met het WK allround. Wüst verdedigt volgend weekeinde in Thialf haar titel. Yvonne Nauta, Valkenburg en Irene Schouten bemachtigden begin maart bij het NK in het Olympisch Stadion de overige drie Nederlandse startbewijzen.

Meer over