Wüst naar goud op kilometer

SALT LAKE CITY - Ireen Wüst heeft zondag bij de WK afstanden van Salt Lake City goud gepakt op de kilometer.De Brabantse reed een tijd van 1.13,83. Ze verbeterde daarmee haar Nederlands record, dat ze een week eerder in Calgary op 1.13,86 had gezet.

Wüst sloot het toernooi daarmee af met drie medailles. Eerder won ze goud op de 1500 meter en zilver op de ploegachtervolging. Het was de eerste keer dat Wüst, Olympisch kampioene op de 3000 meter, op een WK afstanden startte.

Het was de vijfde keer dat een Nederlandse vrouw de titel op de kilometer pakte. Annamarie Thomas (1996), Marianne Timmer (1997/1998) en Barbara de Loor (2005) gingen de Brabantse voor. Achter Wüst reed de van griep herstelde Duitse Anni Friesinger naar zilver. Brons was voor de Canadese Christine Nesbitt.

Margot Boer en Annette Gerritsen reden op hun slotafstand beiden ook naar een persoonlijk record. Boer werd zevende in 1.15,20, Gerritsen achtste in 1.15,27.

Wüst bewees op haar laatste afstand fit te zijn, ondanks licht tegenvallende prestaties op met name de 3000 meter. ''Ik heb me daar geen moment zorgen over gemaakt. Bij de 3 km verzuurden mijn benen net een ronde te vroeg. Dat gebeurt wel eens vaker. Mijn aanpak met snelle start was ook niet fout. Vorig jaar ben ik er volgens mij nog olympisch kampioene mee geworden.''

Misslag

Toch ging het nog bijna mis op de kilometer. Wüst: ''Bij de start bleef de punt van mijn schaats in het ijs haken. Met als gevolg een enorme misslag. Ik wist dat ik snel moest herstellen, zonder overhaast te werk te gaan. Dat is gelukt. Ik moet wel zeggen dat ik het tijdens de rit van Friesinger even moeilijk had. Zij was aanmerkelijk sneller weg.''

Negatieve reacties kreeg Wüst ook nog te verwerken. Ondanks een seizoen waarin ze eerder al het WK allround en de wereldbeker op de 1500 meter won. ''Dat ging dan over de 3000 meter'', zei Wüst. ''Het zal allemaal wel. Ik ben ook maar een mens en geen robot, die is geprogrammeerd op goud. Er zijn er meer die kunnen winnen. Dat realiseer ik me in elk geval terdege.'' (ANP)

© Het Parool, 11-03-2007

Meer over