Wüst knalt in Calgary

CALGARY - De finale van de Wereldbeker 1000 meter is voor de Nederlanders in beide categorieën een succes geworden.Bij de mannen veroverde Erben Wennemars de beker (hij werd zevende in de wedstrijd), bij de vrouwen won Ireen Wüst de wedstrijd in een nieuwe Nederlandse recordtijd: 1.13,86 (ze werd zesde in de einduitslag).

Voorafgaand aan de 1000 meter liet Wopke de Vegt in Calgary nog weten dat voor Ireen Wüst een extra veiligheid in de regels was ingebouwd. Mocht de wereldkampioen allround vallen, dan nog had ze waarschijnlijk wel het WK-ticket voor de 1000 meter gekregen. Maar op het ijs van de Olympic Oval liet Wüst niets aan het toeval over. In een nieuw Nederlands record verpulverde ze iedereen.

Wüst zette bovendien de snelste slotronde ooit in een 1000 meter op de borden. De 28,20 was zelfs sneller dan tijdens de wereldrecordrace van Cindy Klassen. De 1.13,11 en 1.13,46 van de Canadese blijven voorlopig wel de snelste tijden ooit, gevolgd door de 1.13,84 van Chris Witty. Wüst heeft nu de vierde tijd in de ranglijst met snelste kilometertijden. ''Ik ben heel blij, maar het gat met het wereldrecord is nog zeventiende, een hele hap,'' zei ze na afloop.

De Brabantse, die haar vierde wereldbekerzege boekte, had zich vooraf twee doelen gesteld: zich plaatsen voor het WK en het Nederlands record van Marianne Timmer (1.14,45) verbeteren. Dat lukte beide. Haar gevoel is dan ook goed. ''Ik hoop dit volgende week door te trekken. Ik heb het idee dat er nog wel een stuk af kan. In de opening en de eerste volle ronde is nog winst te halen.''

Wüst kreeg onverwacht ook nog een kans toegeworpen om de eindzege in de World Cup 1500 meter te bemachtigen. Omdat Anni Friesinger ziek in bed ligt, is Wüst vandaag bij winst winnaar. ''Dat is mooi, maar ik had liever iedereen fit aan de start gehad. Trouwens, winnen is nog niet zo gemakkelijk, want Cindy is ook sterk. Maar ik heb het in me. We zien wel waar het schip strandt.''

Omdat de deelname van Marianne Timmer aan het WK twijfelachtig is, was ook de strijd om de tweede plaats van de Nederlanders nog interessant. Annette Gerritsen (1.16,61) was minder dan een tiende van een seconde sneller dan Paulien van Deutekom (1.16,70). De laatste baalde flink. ''Negenhonderdste is wel heel weinig. Maar het is ook wel eens andersom. Annette was beter,'' stelde ze sportief vast.

Maar ook Gerritsen was niet tevreden. ''De opening was super, maar daarna vergat ik te schaatsen. Op de 500 meter deed ik dat wel, maar nu was ik te gehaast.'' Met haar nieuwe persoonlijke record was ze wel tevreden, 'want dat stond al weer twee jaar'. En mogelijk mag ze dus toch de WK-kilometer schaatsen. ''Dat hangt van Mariannes situatie thuis af. Het is nooit leuk om zo een plekje te verdienen, maar als ik rij, zal ik er alles aan doen om hard te schaatsen.''

De Italiaanse Chiara Simionato won de eindzege in het klassement van de World Cup op de 1000 meter bij de vrouwen.

Erben Wennemars won dankzij zijn zevende plaats de World Cup. Hij miste het podium, maar hield genoeg over voor de eindzege. Wennemars boekte in Heerenveen al zijn zo goed als beslissende voorsprong. Terwijl zijn voornaamste opponent Kyou-Hyuk Lee op de Aziatische Spelen was, werd Wennemars twee keer tweede. Dat gat bleek beslissend.

Op het WK afstanden volgende week in Salt Lake City starten naast Wennemars ook de Nederlanders Simon Kuipers en Beorn Nijenhuis. Kuipers slaakte een oerkreet toen hij na de voorlaatste rit zag dat Stefan Groothuis en Jan Bos, teamgenoten bij het slecht presterende Telfort, er niet in slaagden zijn tijd van 1.08,11 te verbeteren.

Net op tijd heeft Kuipers de vorm gevonden die hem op de valreep nog naar een groot toernooi brengt.

Met zijn dikke persoonlijke record was hij dus de snelste van de drie Nederlanders die nog streden om het laatst wereldbekerticket voor Salt Lake City. Bovendien werd hij in Calgary met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Kuipers eerste seizoenshelft viel in duigen door een rugblessure die hij bij het NK afstanden opliep. Hij moest de World Cups laten schieten en was bijna ook voor de tweede seizoenshelft uitgeschakeld, toen hij bij de skate-off te maken kreeg met materiaalpech.

Meer over