Update

Wüst in stijl naar derde wereldtitel allround

Ireen Wüst heeft vandaag in Moskou voor de derde keer in haar loopbaan de wereldtitel allround veroverd. De Brabantse schaatsster achterhaalde op de slotafstand, de 5 kilometer, haar Canadese concurrente Christine Nesbitt en wist ook Martina Sablikova uit Tsjechië in de eindstand voor te blijven.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Eerder werd Wüst wereldkampioene allround in 2007 en 2011.

Sablikova
Sablikova toonde zich de sterkste op de 5 kilometer (6.58,74) en eindigde zodoende als tweede in de rangschikking. Nesbitt, die de afsluitende race begon met een voorsprong van ruim 2 tellen op Wüst, moest zich tevreden stellen met brons.

De Canadese, die vorige maand nog als tweede eindigde bij het WK sprint, had voor de 5000 meter 7.18,19 nodig. Wüst bereikte na 7.02,39 de finish en gaf zodoende amper 4 tellen toe op specialiste Sablikova. Daarmee werd de Brabantse een meer dan terechte wereldkampioene allround.

De Vries
Linda de Vries volbracht de 5 kilometer in 7.08,09 en eindigde als vierde in het eindklassement. Jorien Voorhuis werd als negende geklasseerd. Marrit Leenstra meldde zich voor de afsluitende afstand af.

Direct duel
Wüst wist van tevoren dat ze een uitstekende 5 kilometer moest schaatsen om zich voor de derde keer in haar loopbaan te kronen tot wereldkampioene allround. De 25-jarige Brabantse gaf in een direct duel met de Tsjechische Martina Sablikova slechts enkele tellen toe en werd daarom terecht met goud beloond.

Blij
'Als je maar 4 seconden toegeeft op Sablikova, dan heb ik echt de 5 kilometer van mijn leven geschaatst', reageerde Wüst. 'Ik ben hier zó blij mee. Ongelooflijk. Deze titel zegt me heel veel. Ik voelde me al het hele seizoen heel sterk en dan is het mooi om op deze manier mijn titel te prolongeren.'

Rutte
Wüst had na afloop al snel premier Mark Rutte aan de telefoon. 'Hij was heel erg onder de indruk', zei de winnares, die geen afstandszege behaalde.

Echte allroundster
'Een echt allroundster dus', aldus Wüst. 'De korte afstanden waren oké en de 3 en 5 kilometer dit keer juist heel erg sterk. Nu ga ik feesten en daarna zet ik de knop pas weer om voor de volgende wedstrijden.'

Meer over