Update

Wüst in Nederlands record naar winst op 1500 meter

Ireen Wüst heeft zaterdag haar eerste individuele zege behaald tijdens het nieuwe internationale schaatsseizoen. De Nederlandse rijdster was bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City de snelste op de 1500 meter. Wüst klopte in een rechtstreeks gevecht haar landgenote Lotte van Beek, die vorige week in Calgary nog goud behaalde. De schaatsster van TVM deed dat bovendien met een nieuw Nederlands record van 1.52,08.

Ireen Wüst op weg naar goud. Beeld afp
Ireen Wüst op weg naar goud.Beeld afp

Het Nederlands record op de schaatsmijl was sinds maart 2007 met 1.52,38 al in handen van Wüst, voor wie de zege een opsteker was. Vorig weekeinde werd ze in Calgary derde op de 3000 meter en achter Van Beek tweede op de 1500 meter.

In Salt Lake City sloeg Wüst vrijdag bewust de 3000 meter over, omdat ze anders te veel wedstrijden in een te kort tijdsbestek zou rijden. Het zilver ging zaterdag naar de Amerikaanse Brittany Bowe in 1.52,45. Haar landgenote Heather Richardson verzekerde zich met 1.52,55 van brons.

Lotte van Beek moest na haar overwinning van vorige week nu met de vierde plek genoegen nemen. De schaatsster van Team Corendon klokte 1.53,05. Jorien Voorhuis werd in een persoonlijk record 14e in 1.54,85.

Annouk van der Weijden zette in de B-groep 1.55,81 neer en finishte daarmee als zesde. De Tsjechische Martina Sablikova raakte tijdens haar rit in de A-groep geblesseerd aan haar bovenbeen. Het is nog onduidelijk hoe ernstig die blessure precies is.

Meer over