Wozniacki: nummer één zonder grote zege

Statistisch gezien sluit Caroline Wozniacki het seizoen af als beste tennisster van de wereld. De discussie over de rechtvaardigheid van die status nam afgelopen week door haar teleurstellende optreden bij het WTA Championship niet af.

null Beeld ap
Beeld ap

Het klopt, de 21-jarige Deense tennisster won dit jaar zes toernooien en niemand van haar rivalen boekte dit jaar meer overwinningen, 63. Voor het tweede jaar op rij kan ze de kerst vieren als aanvoerster van de wereldranglijst.

Maar gevraagd naar de uitblinkster van het afgelopen seizoen kwam bij niemand van de andere zeven deelneemsters in Istanbul de naam Wozniacki over de lippen. Voormalig nummer 1 Maria Sjarapova werd genoemd. Net als Petra Kvitova, die een sterk seizoen afrondde met winst op het officieuze WK.

Kvitova schoof al op naar de tweede plaats op de wereldranglijst en heeft in tegenstelling tot Wozniacki al een grandslamtitel op zak. De Tsjechische won dit jaar Wimbledon. Wozniacki, die op een week na sinds vorig jaar oktober onafgebroken de WTA-lijst aanvoert, slaagde er dit jaar zelfs niet in op een van de vier grandslamtoernooien een finale te halen.

Wozniacki, zo vinden de criticasters, profiteert van de blessures van speelsters als Serena Williams en Kim Clijsters en van het feit dat sommige collega's hun spel nog aan het ontwikkelen zijn. Ze noemen haar een tussenpaus die de dominantie van voorgangsters als Williams, en eerder Martina Navratilova, Steffi Graf of Monica Seles mist.

Ze is pas 21, maar Serena en Venus Williams, Seles, Graf, Martina Hingis en Maria Sjarapova hadden op dezelfde leeftijd al een paar grandslamtitels op zak. Haar constantheid is Wozniacki's grote kracht.

'Kvitova heeft meer zichtbare wapens', meende Samantha Stosur, afgelopen week in de halve finale ten onder tegen de Tsjechische. 'Waar Caroline's kwaliteiten liggen ziet de gemiddelde tennisfan misschien niet. Ze beweegt goed op de baan en ze speelt met een enorme inzet. Ze laat je werken. Bovendien, er zijn meer grote toernooien buiten de grandslams. Daar doet Caroline het week in, week uit goed en pakt ze haar punten.'

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over