Voorpret

Wordt Stekelenburg de oudste speler van Ajax ooit in een eredivisieduel?

Een wekelijkse vooruitblik op de competitiewedstrijd van Ajax: zaterdag, uit tegen Heracles, aftrap kwart voor zeven. Rinus Michels probeerde ooit trainer te worden in Almelo, maar werd afgewezen.

Dick Sintenie
null Beeld ANP Sport
Beeld ANP Sport

Hoe eindigde Heracles-Ajax vorig seizoen?

In een pijnlijke 1-0 nederlaag voor Ajax. Daley Blind verkeek zich in de slotfase op een verre uittrap van Heracles-keeper Blaswich. Spits Cyriel Dessers ging er vandoor en verschalkte doelman Andre Onana.

Is Maarten Stekelenburg zaterdag opnieuw de vervanger van de geschorste Onana?

Dat is wel de bedoeling. Stekelenburg wordt dan in Almelo, met 38 jaar en 144 dagen, de oudste speler van Ajax ooit in een eredivisieduel. Hij is er zelf niet van onder de indruk: “Is daar ook een prijs voor?”

Hij zal vooral blij zijn dat hij in de vrieskou niet op de bank hoeft te zitten?

In de vroege avond zal het vermoedelijk rond de 10 graden onder nul zijn. Maar wie zich goed beschermt, kan gerust naar buiten. Ajax heeft speciale ‘warmhoudzakken’ voor de wisselspelers. Voor de voetballers op het veld is er geen protocol. KNVB-arts Edwin Goedhart: “Voor de gezondheid is, behalve de staat van het veld, vooral belangrijk of er kans is op bevriezingsverschijnselen. Dat valt heel erg mee, de relatief lage windkracht helpt.”

Jurriën Timber en Perr Schuurs wisselen elkaar af in het hart van de defensie. Wie speelt tegen Heracles?

Je bent geneigd te zeggen Schuurs. Heracles staat tiende en Timber speelt vaker mee tegen clubs uit het linkerrijtje, wedstrijden tegen Feyenoord, Vitesse, FC Twente en FC Groningen. Ook in de bekerduel met PSV kreeg Timber woensdag de voorkeur. Trainer Erik ten Hag kijkt daarbij ongetwijfeld naar wat hij nodig heeft. Volgens data-analysebedrijf FBM is Schuurs vooral beter in het veldspel, waaronder de opbouw. Tegen minder sterke opponenten kan Schuurs zich daarmee onderscheiden.

In de statistieken van FBM scoort Schuurs in de eredivisie weliswaar ook verdedigend beter dan Timber, maar dat heeft ongetwijfeld zijn oorsprong in het niveauverschil van de tegenstanders. Over het algemeen kun je stellen dat Timber stabieler is in de persoonlijke duels, en Schuurs stabieler aan de bal. Vooruitkijkend naar de wedstrijd tegen Lille, volgende week donderdag in de Europa League: ruim een jaar geleden was Ajax in de Champions League met 2-0 te sterk voor Lille, met Schuurs en Lisandro Martínez als centraal duo.

Welk verhaal uit de oude doos komt in de aanloop naar dit duel naar boven?

De mislukte sollicitatie van Rinus Michels bij Heracles. In een kleine vitrinekast in het museumpje van de club staat de getypte brief tentoongesteld. In het voorjaar van 1964 hoopte Michels als beginnend trainer op een aanstelling bij Heracles. ‘Afschrijving’ is met pen resoluut op de brief geschreven. De bestuurders van de profclub uit Almelo zaten niet te wachten op ‘een bijdehante Amsterdammer’ die als trainer van amateurclub JOS over niet veel ervaring beschikte. De ‘wraak’ van Michels was zoet. In januari 1965 kreeg hij Ajax onder zijn hoede en in zijn eerste maanden behoedde hij de destijds zieltogende club voor degradatie, om een jaar later kampioen te worden. En Heracles? Dat eindigde als laatste en degradeerde naar de eerste divisie.

Meer over