Plus

Wordt Anne Veenendaal de eerste keeper van Oranje?

Anne Veenendaal lijkt de belangrijkste kandidaat om Joyce Sombroek op te volgen als eerste keeper van Oranje. Keepers zijn buitenbeentjes, en die van Amsterdam is geen uitzondering.

Sander Collewijn
De ballen vliegen keepster Anne Veenendaal om de oren tijdens de training Beeld Henk Seppen
De ballen vliegen keepster Anne Veenendaal om de oren tijdens de trainingBeeld Henk Seppen

Anne Veenendaal (21) is anders. Dat vindt ze zelf en dat vindt haar omgeving. Toen ze als zevenjarige ­begon met hockeyen in Hilversum, keek ze vol bewondering naar de keepers.

Maar haar ouders zagen het niet zitten dat zij alleen maar stil zou staan in de goal. Ze wisten toen nog niet dat stilstaan het laatste zou zijn wat de jonge en dynamische Anne in die goal zou doen. Op tienjarige leeftijd werd ze eindelijk fulltime keeper. Haar ouders voelden dat ze zich moesten neerleggen bij die beslissing.

Want Anne Veenendaal is een bijzonder groot keepers­talent. Vrijdagochtend op het terrein van hockeyclub Amsterdam - naast het Wagener Stadion, dat weer in opbouw is voor het EK van augustus - blijkt tijdens de keeperstraining waarom. Het is weinig keepers gegeven zo mooi en makkelijk een bal uit de kruising te tikken met hun stick. Aan de rechterkant van haar lichaam is Veenendaal onpasseerbaar.

Typisch
Als het einde van de training nadert en de fotograaf van de krant steeds dichterbij komt, maakt ze een radslag, in keepersuitrusting. De lenigheid spat ervan af en haar twee mannelijke trainingspartners kijken met bewondering toe.

"Ik ben altijd stoer geweest," zegt Veenendaal, die dit seizoen al twee keer meetrainde met Amsterdam Heren 1. "Ik ben niet zo'n hockeymeisje dat het leuk vindt om met een rokje over het veld te huppelen." Al geeft ze toe dat ze het doodeng vond in de goal, toen internationals als Billy Bakker en Mirco Pruyser aanlegden voor een ziedend schot. Maar ze bleef staan.

Veenendaal is bijna klaar met haar opleiding audiovisuele vormgeving en animatie in Utrecht. Werken met beeld gaat haar veel beter af dan met tekst. In het clubhuis van Amsterdam laat ze schitterende foto's zien van de trainingsstage van haar team in Zambia.

De manier waarop ze de foto's laat zien is typisch voor de jonge Veenendaal: eerst op een afstand. Als je als toeschouwer dan bewondering uitspreekt, beweegt ze haar telefoon dichter naar je gezicht toe. Ze wil professioneel fotograaf worden, vertelt ze.

"Ze is heel eigen," zegt Amsterdamcoach Rick Mathijssen, die haar als coach van Jong Oranje meemaakte op twee jeugd WK's. "Ze is introvert en authentiek. Vindt keepen supervet. Echt een natuurlijke keepster, totaal niet gemaakt. Ze is alleen een beetje onzeker over zichzelf, wat helemaal niet nodig is."

Teamgenoot Jacky Schoenaker: "Ze is een heel rustige, lieve meid, die zich altijd bewijst op het veld en goed tegen de druk kan."

Handleiding voor de omgang
Veenendaal kan keepen als een beest, maar heeft soms moeite de teambesprekingen helemaal te volgen. Volgens haarzelf is haar aandachtsspanne kort en heeft ze niet zo veel met die diepgravende tactische beschouwingen. Dan haakt ze af.

Zichzelf presenteren voor de spelersgroep vindt ze ook lastig. Bondscoach Alyson Annan, die haar als zestienjarige liet debuteren bij Amsterdam, raadde Veenendaal daarom aan een video op te nemen over zichzelf. Hoe ze de dingen beleeft. Dat was een gouden greep, zo bleek.

Anne Veenendaal Beeld Henk Seppen
Anne VeenendaalBeeld Henk Seppen

Vorig jaar vroeg Annan haar de video ook aan het Nederlands elftal te laten zien. Het werd een van de spannendste momenten uit haar leven, maar ze kreeg prettige reacties. De schroom viel daardoor een beetje van haar af. "Die video is een soort handleiding hoe je het beste met mij kunt omgaan," zegt ze lachend. "En het werkt. Dat was best wel een opluchting."

Ze vindt zichzelf nog steeds wat onzeker, al is ze een-op-een heel spontaan. "Normaal praat ik ook niet zo veel over mijn gevoelens. Ik denk veel na voordat ik wat zeg tegen anderen. Maar het team wil dat ik vanuit het doel vooral veel coach en aanwijzingen schreeuw. Gelukkig gaat dat steeds beter."

Ze viel af voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat Joyce Sombroek eerste keeper zou zijn stond vast, maar de bondscoach koos verrassend genoeg voor (de nu ook internationaal gestopte) keepster Larissa Meijer als reserve. Verrassend, omdat de oudere Meijer niet bekend staat als de betere keepster. Veenendaal was zwaar teleurgesteld, maar kon het besluit van Annan goed relativeren. "Ik ben misschien geen ideale reserve. Eigenlijk ben ik nog nooit tweede keepster geweest."

Bij Laren speelde ze drie jaar in meisjes A1 en wist ze vrij zeker dat ze voorlopig geen minuten zou maken bij de senioren. In Dames 1 was Sombroek - vijf jaar ouder - haar concurrent, net als later in Oranje. Maar Annan durfde het bij Amsterdam wel met haar aan.

Concurreren met leeftijdsgenoten
Als tienjarige was Veenendaal nog als fan met internationals Ellen Hoog en Sophie Polkamp op de foto gegaan, zeven jaar later pakte ze met diezelfde speelsters haar eerste landstitel met Amsterdam. "Ook toen waren er veel mensen die dachten dat ik te jong was," zegt Veenendaal, die morgen met Amsterdam de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Oranje-Rood.

Ze ontving veel berichten toen de 26-jarige Sombroek - twee keer uitgeroepen tot beste keeper van de wereld - deze winter bekendmaakte vanwege een versleten heup op te stoppen bij Oranje. Veel mensen denken dat die plek nu voor haar is. Dat is zeker niet zo, denkt Veenendaal. Ze zal moeten concurreren met haar leeftijdsgenoten.

De bewondering voor Sombroek straalt van haar gezicht. "Joyce is iemand die je alles gunt. Zij is de beste van de wereld. Ik belde haar. Ze nam meteen op. 'Hoi Anne,' zei Joyce meteen. 'Hoi Tjap,' (bijnaam Sombroek) zei ik. Daarna was het vijf seconden stil. Ik wist echt niet wat ik moest zeggen. Ik vond het zo klote voor haar."

Veenendaal is de eerste naam waaraan je denkt als de natuurlijke opvolger voor Sombroek. De deur naar volwassenheid staat nu wagenwijd open.

"Natuurlijk is het mijn doel om straks in eigen stadion het EK te spelen. Toen ik in 2015 bij het Nederlands elftal kwam, voelde ik me nog niet op m'n gemak bij het team. Nu er tien speelsters zijn gestopt en we een heel nieuw team hebben, voel ik dat al meer. Ik moet me nu bewijzen."

De nieuwe beste keeper van Nederland
Wat denken anderen over haar kansen? Ploeggenoot Schoenaker: "In de periode die nu komt, gaat ze heel erg veel leren. Ik ben er zeker van dat ze er klaar voor is. Als ze zich blijft ontwikkelen, geloof ik dat zij de beste keepster van Nederland kan zijn."

Coach Mathijssen: "Anne heeft nog een slag te slaan in de dingen waar Joyce heel goed in is. Professionaliteit, discipline. Ze kan soms erg in haar cocon schieten of in haar introverte zelf. Dat mag als je negentien bent. Maar ze is nu talent af. Of ze klaar is om Joyce op te volgen? Ja. No doubt."

Meer over