Wondimu wint halve marathon Egmond

EGMOND AAN ZEE - Eshete Wondimu heeft zondag de 35e halve marathon van Egmond gewonnen. De Ethiopische atleet finishte na 1 uur, 4 minuten en 14 seconden op de boulevard van de Noord-Hollandse kustplaats.De Zimbabwaan Juwawo Wirimai eindigde op 13 seconden als tweede en de Nederlander Kamiel Maase werd derde in 1.04.34. Michel Butter eindigde op een knappe vijfde plaats in 1.05.44.

De winst bij de vrouwen ging naar de Keniaanse Hilda Kibet in 1.13.25. Zij versloeg in een eindsprint de Ethiopische Gete Wami, die dezelfde eindtijd kreeg. Merel de Knegt was op de zevende plaats in 1.18.30 de beste Nederlandse.

De Halve van Egmond startte een uur later vanwege het hoge water in de Noordzee. Bulderende golven lieten een kleine strook rul strand vrij en met de bijkomende straffe wind was de 21,1 kilometer lange klassieker van de wegatletiek bijzonder zwaar.

Kamiel Maase leek weinig last te ondervinden van die barre omstandigheden. De marathonloper maakte ondanks zijn lengte (1,91 meter) het tempo op het mulle zand. ''Het liep lekker. Hoewel ik op het strand moest zoeken naar het juiste spoor. Ik heb door het zwalken heel wat kilometers extra gemaakt.''

Bij het verlaten van het strand halverwege lag Maase op kop met drie Afrikanen in zijn kielzog. Het leek er even op dat de 35-jarige Zeistenaar op zijn derde overwinning in Egmond afstevende, maar Wondimu stak daar een stokje voor. Met een splijtende demarrage zette hij in de slotkilometers de race naar zijn hand en zegevierde uiteindelijk onbedreigd.

Maase berustte: ''Ik had niet de versnelling die ik vorig jaar wel in de benen had en waarmee ik toen won. Toch heb ik lekker gelopen en genoten van de race. Egmond blijft door de elementen altijd weer een avontuur''. (ANP)

© Het Parool, 14-01-2007

Meer over