Wolkbreuk zorgt voor chaos in Formule 1

NURBURG - Een fikse plensbui heeft tijdens de Grote Prijs van Europa voor een kolderieke taferelen gezorgd. Toen direct na de start de hemel openbrak, veranderen de robuuste formule 1-wagens in speelgoedautotootjes die alle kanten opgeleden. Binnen één minuut schoten talloze wagens tegen de vangrail of in de grindbak.De capriolen die de formule 1-coureurs uithaalden, werkten op de lachspieren. Toen de Fin Kimi Räikkönen in de stromende regen de pitstraat wilde inrijden - om regenbanden te laten monteren - maakte de McLaren-rijder een slippertje, waardoor hij weer op het circuit belandde. Noodgedwongen moest de Scandinaviër nòg een ronde op de 'slicks' glibberen.

De eerste bocht na start/finish veranderde binnen enkele ogenblikken in een autokerkhof. Nadat Jenson Button zijn vehikel in de grindbak had geparkeerd, kreeg hij onmiddellijk gezelschap van WK-leider Lewis Hamilton, die de controle over zijn McLaren verloor. Een fractie later knalde Spyker-rijder Adrian Sutil op diezelfde plek met hoge snelheid tegen de vangrail.

Op dat moment had de organisatie reeds besloten een safetycar op de baan te brengen. De bestuurder van die zilveren Mercedes kreeg echter de schrik van zijn leven, toen hij in zijn achteruitkijkspiegels de Italiaan Vitantonio Liuzzi met grote snelheid zag naderen. De rijder van Toro Rosso had blijkbaar niet door dat de race was gestaakt. Slechts dankzij de alertheid van de official, die even een dot gas gaf, werd een smadelijke crash voorkomen. Liuzzi schoof vervolgens in de grindbak, waar inmiddels al vijf auto's stonden. Ook Rosberg (Williams) had zich bij dat gezelschap gevoegd.

De slapstick kreeg een nog krankzinniger scenario, toen bleek dat uitgerekend Spyker-debutant Markus Winkelhock aan de leiding reed. De Duitser was als enige op regenbanden gestart en merkte in de tweede ronde plots dat hij koploper was. Lang kon de Spyker-rijder niet van dat historische moment genieten. Omdat het vanwege de wolkbreuk te gevaarlijk was om door te rijden, besloot de organisatie de race stil te leggen.

Toen de wedstrijd na een half uur werd hervat, werd Winkelhock direct achterhaald door toppers als Räikkönen en Massa. Na 14 ronden was het sprookje voor de 'rookie' afgelopen. Vanwege een kapotte motor moest hij de strijd staken. (ANP)

© Het Parool, 22-07-07

Meer over