WK wielrennen: goud en zilver voor Nederland

Annemiek van Vleuten heeft op sensationele wijze haar eerste wereldtitel op de weg veroverd. De 36-jarige renster reed twee derde van de wedstrijd alleen aan de leiding. Op meer dan twee minuten achterstand wist Anna van der Breggen (29) zilver te pakken.

Michael Kerkhof
Annemiek van Vleuten. Beeld BSR Agency
Annemiek van Vleuten.Beeld BSR Agency

Dinsdag had Van Vleuten nog een slechte dag. Als topfavoriet ging ze van start in de tijdrit, maar uiteindelijk moest de tweevoudig wereldkampioene genoegen nemen met brons. Achteraf verklaarde Van Vleuten dat ze haar slechtste dag van het jaar had. Een troost was misschien wel dat er toch geen maat stond op Chloe Dygert, die met meer dan anderhalve minuut voorsprong op Van der Breggen haar eerste wereldtitel op de weg veroverde.

Zaterdag verscheen de Nederlandse ploeg opnieuw als topfavoriet aan het vertrek. Ditmaal voor een 149,4 kilometer lange rit van Bradford naar Harrogate. Alle ogen waren gericht op Marianne Vos, die voor de vierde keer wereldkampioene kon worden, maar het was Van Vleuten die de hoofdrol opeiste. Met nog 105 kilometer te gaan, versnelde Van Vleuten. Binnen een mum van tijd reed ze een voorsprong van een minuut bijeen. Een groepje achtervolgers, met Britse hoop Lizzie Deignan en tijdritkampioene Dygert, probeerde het gat dicht te rijden. Van der Breggen sprong ook mee en deed logischerwijs geen meter kopwerk.

Ongekende solo

Van Vleuten was vastberaden en stoomde door. De achtervolgers zagen de achterstand alsmaar oplopen en met nog meer dan 40 kilometer te gaan draaide Van Vleuten het plaatselijke parcours op met een voorsprong van 2.30 minuten op de achtervolgende groep. Dygert wist dat er maar één manier was om de dubbel te vervolledigen: aanvallen. Met nog twee rondes te gaan ging de Amerikaanse op de pedalen staan en snoepte ze al snel een halve minuut van de achterstand af. Met een voorsprong van 1.49 minuut begon Van Vleuten aan de voorlaatste ronde.

Heel even leek het nog spannend te gaan worden, maar al snel gaf Dygert terrein prijs en bouwde Van Vleuten haar voorsprong weer uit. De Amerikaanse werd in de laatste ronde bijgehaald door Van der Breggen en Spratt, waarna ze hen zelfs moest laten gaan. Na een onwaarschijnlijke solo mocht Van Vleuten al vroeg het feest vieren en vierde ze met handkusjes naar de camera haar mooiste overwinning uit haar carrière.

Nederlands feest

Achter Van Vleuten verzekerde Van der Breggen zich van het zilver. Spratt pakte kort daarachter het brons voor Dygert, die moegestreden als vierde de finish passeerde. Op meer dan vijf minuten achterstand kwam het peloton binnen. Vos won het elitesprintje met overmacht en zorgde voor het derde Nederlandse vlaggetje in de top zes.

Annemiek van Vleuten. Beeld BSR Agency
Annemiek van Vleuten.Beeld BSR Agency
Meer over