WK ver weg voor Siem de Jong, Bruma en Van Rhijn

Louis van Gaal maakte vandaag de twintigkoppige selectie bekend voor de trainingsstages in Hoenderloo. Hij verraste met namen als Vermeer, Narsingh, Locadia en Castaignos, maar liet ook enkele opvallende namen buiten de selectie. Wat betekent deze selectie voor de WK-kansen van enkele eredivisiespelers?

Tim Reedijk
null Beeld anp
Beeld anp

De stageselectie bestaat alleen maar uit eredivisiespelers voor wie het seizoen al voorbij is. Spelers uit de buitenlandse competities zijn niet uitgenodigd. Het gevolg is dat maar liefst achttien van de twintig spelers worden afgevaardigd door de traditionele top-3: Feyenoord (7), Ajax (5) en PSV (6). FC Twente vult de selectie aan met Quincy Promes en Luc Castaignos.

Een afgetekend beeld van de WK-selectie is nog niet te schetsen. Wel kan voorzichtig worden geconcludeerd voor wie de eindronde in Brazilië een utopie is. De meest opvallende afwezige is Jeffrey Bruma, die overigens zelf al niet te optimistisch was over zijn WK-kansen. Tevens is Stijn Schaars gepasseerd, maar hij is op dit moment niet fit. Adam Maher kan het WK vergeten na een zeer matig seizoen bij PSV.

Uit de selectie van Ajax zijn de opvallende ontbrekenden Siem de Jong en Ricardo van Rhijn. De Jong kwakkelt met blessures en kende een teleurstellend seizoen. Van Rhijn is niet Ajax' meest stabiele factor en heeft tevens behoorlijke concurrentie op de rechtsbackpositie van Gregory van der Wiel en Daryl Janmaat.

Louis van Gaal viste massaal uit de Feyenoord-vijver, maar passeerde wel de geroutineerde Joris Mathijsen en Ruben Schaken. Ook zij kunnen voorzichtig aan een vakantietrip denken deze zomer.

In Utrecht zal Jens Toornstra zijn deurmat in de gaten hebben gehouden, maar de aanvoerder en vedette van het noodlijdende Utrecht kreeg geen uitnodiging van de oefenmeester.

De twintig eredivisiespelers die wél werden geselecteerd, beginnen woensdag met de trainingsstage.

Jeffrey Bruma. Beeld anp
Jeffrey Bruma.Beeld anp
Siem de Jong. Beeld anp
Siem de Jong.Beeld anp
Jens Toornstra. Beeld anp
Jens Toornstra.Beeld anp
Meer over