PlusInterview

WK: Amy Pieters rijdt het liefst in de luwte

De Nederlandse vrouwenploeg beschikt zaterdag over een flink aantal kanshebbers voor de wereldtitel op de weg. Een van hen is Amy Pieters (28) uit Zwanenburg.

Thomas Sijtsma
Amy Pieters, met Elena Cecchini (l) en Lisa Klein, op weg naar de Europese titel. Beeld ANP
Amy Pieters, met Elena Cecchini (l) en Lisa Klein, op weg naar de Europese titel.Beeld ANP

Amy Pieters houdt niet van schijnwerpers. Met een interview of fotosessie maak je de geboren en getogen Zwanenburgse niet blij. Toch zal ze wel moeten in een succesvol jaar als dit. In maart werd ze op de baan wereldkampioen op de koppelkoers, in augustus voegde ze daar twee Europese titels op de weg aan toe en sinds zondag prijkt ook de wereldtitel op de gemengde ploegentijdrit op haar erelijst. Maar na een wedstrijd verdwijnt ze het liefst.

Het komt haar daarom helemaal niet zo slecht uit dat ze in de Nederlandse ploeg deze dagen gezelschap heeft van Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos. Pieters vindt het heerlijk dat het in Yorkshire, waar de WK worden gehouden, vooral over die drie gaat. Vrouwen die weten wat winnen is, de aandacht niet schuwen en hardop hun kansen op de wereld­titel durven uitspreken.

Pieters stapt graag naar achteren om de anderen de voorgrond te geven. Teamgenoten noemen haar bescheiden. “Het is niet zo dat ik niet in groepen durf te praten,” zegt Pieters, dochter uit een hecht wielergezin. “Bij mij is het gewoon normaal doen, dan is het goed. Sommige mensen kunnen over zichzelf zeggen hoe sterk ze zijn. Dat heb ik niet. Ik ben nuchter. Belangstelling hoeft van mij niet.”

Schaduwkopvrouw

Ook in augustus wilde ze liever geen ontvangstcomité om de Europese titel te vieren. “Als het hele dorp voor me uit was gelopen, was ik snel omgedraaid. Dat hoeft van mij echt niet.”

Het is knap dat Pieters al jaren aan de top van het vrouwenwielrennen staat. Veel zeges heeft ze op de weg niet gehaald, maar elk seizoen pakt ze haar overwinningen mee. Bovendien is ze al voor de zevende keer op rij geselecteerd voor het WK. Dat is geen sinecure. Zo heeft bondscoach Loes Gunnewijk maar plek voor acht rensters en viel bijvoorbeeld Nederlands kampioen Lorena Wiebes buiten de boot.

In de Nederlandse ploeg is iedereen in staat te winnen, dat is een rijkdom maar kan ook problemen opleveren. “Het wereldkampioenschap is heel moeilijk,” zegt Pieters. “Je kan de titel niet winnen zonder de hulp van teamgenoten, maar er is er maar één die wint. Je rijdt als team, maar een persoon krijgt de lof. Dat blijft dubbel.”

Keiharde afspraken worden volgens Pieters in aanloop naar de 150 kilometer lange wegrace niet gemaakt. “Niemand heeft bij voorbaat een echt dienende rol. Het is meer dat we van elkaar moeten profiteren en allemaal een soort schaduwkopvrouw zijn. We hebben immers hetzelfde doel. Dat betekent dat elke renster vrijheid heeft, uiteindelijk creëert de situatie de rol die je krijgt. Dat weten we vooraf niet. Voor iedereen is het schakelen als je niet in een winnende situatie komt.”

Geven en nemen

Zo ging het ook bij het door haar gewonnen EK, waar ze in de kopgroep kwam met de Italiaanse Elena Cecchini en de Duitse Lisa Klein. Omdat de Nederlandse vrouwen in de groep achter het drietal blind vertrouwden in de kracht van Pieters, kon ze sprinten naar een van de mooiste ­zeges uit haar carrière. “Binnen een team is het net als in het echte leven: geven en nemen. Ik won in Alkmaar omdat de andere vrouwen mij dat gunden, ze stonden achter mij, net als ik vaak achter hen stond. Ze reden het gat niet dicht en gaven mij de ruimte. Het is geen toeval dat wij de laatste jaren bijna alles weten te winnen.”

Een wereldtitel zal haar leven niet op de kop zetten. Haar vader, Peter Pieters, zelf meer­voudig Nederlands kampioen, zal haar er dan op wijzen dat ze gewoon weer hard moet werken voor een volgend doel. “Ik kan zaterdag wel wereld­kampioen worden, maar het wordt gewoon weer zondag. Dan sta ik weer op nul en is er niks veranderd. Zo’n titel is heel mooi, maar je moet net als iedereen weer achteraan aansluiten in de rij bij de Albert Heijn.”

Boels-Dolmans raakt sponsors kwijt

Boels-Dolmans moet op zoek naar nieuwe sponsors. De ploeg van onder anderen Anna van der Breggen, Amy Pieters en Chantal Blaak gaat nog één jaar onder de huidige naam de weg op. De ploeg geldt al jaren als het beste vrouwenwielerteam ter wereld. Met de Britse Lizzy Armit­stead, de Deense Amalie Dideriksen, Blaak en Van der Breggen leverde het vier jaar op rij de wereldkampioen op de weg. Het was daarom opvallend dat Boels-Dolmans enkele weken geleden ontbrak op de lijst van ploegen die voor volgend seizoen een World Tourlicentie hebben gekregen. Snel werd duidelijk dat dat met de onzekere toekomst te maken had. Voor een licentie moet een team financiële garanties hebben voor vier jaar. “We praten al met geïnteresseerden,” zei teammanager Erwin Janssen gisteren op een persbijeenkomst. “We hebben laten zien hoe je een topteam wordt en blijft.”

Meer over