Wiskundigen: die Nederlandse berg kan er komen

Een groep van ongeveer tien wiskundigen die een week lang rekenden aan het plan voor een berg van 2 kilometer hoogte in Nederland, hebben vrijdag sombere cijfers gepresenteerd maar ze zeggen niet dat het idee onrealistisch is. 'Het is mogelijk. Die berg kan er komen', reageerden ze vandaag hoopvol.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Het sombere van het verhaal is dat de studenten en promovendi uit heel Nederland becijferden dat een berg van steen, zand of beton tussen 4 en 7 biljoen euro kost. Ze rekenden met een hoogte van 2 kilometer en een grondoppervlak van 14 vierkante kilometer. Het volume van de berg is in dat geval 300 keer groter dan de Chinese muur. Bij de keus voor één soort materiaal is voor een holle berg bijvoorbeeld 7 miljard ton beton nodig, rekenden ze uit. Bij de productie van die hoeveelheid beton komt 120 keer de totale hoeveelheid CO2 vrij die Nederland nu jaarlijks produceert.

Meest kansrijk is een drijvende berg op zee, zeggen de deelnemers. Een berg op land is simpelweg te zwaar en zakt weg of kan instorten. Er is risico op grondverzakking in de buurt. Met het oog op lucht- en scheepvaart wezen de wiskundigen een plek uit de kust bij Bergen aan Zee als locatie aan. Ze adviseren om de berg in lagen op te bouwen.

De talrijke mogelijkheden vormen het goede nieuws van het verhaal van de studiegroep. De potentie om met wind, water en zon energie op te wekken is enorm, evenals de mogelijkheden voor sporten zoals wielrennen, skiën, bergbeklimmen en watersport.

Ingenieursbureau Bartels, dat het idee aan de wiskundigen voorlegde, is blij met de realistische cijfers, zei adviseur Sigrid Mulders. 'Het heeft ons niet ontmoedigd'.

Het verslag van de studiegroep zal worden aangeboden aan initiatiefnemer, sportjournalist Thijs Zonneveld. Hij zamelt op dit moment geld in voor een serieus haalbaarheidsonderzoek.

Meer over