Plus

Wint Lieke Martens zaterdag de Champions League met Barcelona?

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum zijn niet de enige Nederlanders, die nog strijden voor Champions League-winst. Lieke Martens en Stefanie van der Gragt ontmoeten vanavond in de finale in Boedapest Shanice van de Sanden.

Tim Reedijk
Lieke Martens Beeld Getty Images
Lieke MartensBeeld Getty Images

Grote kans dat er vanuit Barcelona een appje naar Lyon is gestuurd, ergens in de afgelopen weken. Vlak voor het uitkomen van haar boek Lieke gaf Martens aan dat dat nog wel ging gebeuren. Even een sneertje naar Van de Sanden, vlak voor de Champions Leaguefinale, vanavond in Boedapest tussen FC Barcelona en Olympique Lyon (18.00 uur).

Martens en Van de Sanden zijn speelsters, die volgende maand worden geacht een dragende rol te spelen bij Oranje op het WK in Frankrijk. De invloed van Van der Gragt moet na haar lange blessure nog blijken. In elk geval komt minimaal één van de speelsters met een Champions Leaguetitel op zak in Zeist aan om zich voor te bereiden op het WK. Van de Sanden won vorig jaar al de Champions League; bij Martens staat die bovenaan haar lijstje.

Zo dichtbij

“Ik ben er dit jaar zo dichtbij. Nog 90 minuten, of misschien 120 en penalty’s, je weet het niet. Ik wil in clubverband heel graag die prijs winnen,” aldus Martens, die dit seizoen Atlético Madrid haar elftal zag aftroeven in de strijd om het landskampioenschap. “We hebben twee keer van ze gewonnen, maar punten laten liggen ­tegen de mindere tegenstanders, vooral in het begin van het seizoen. Daar baal ik ontzettend van, want ik vind ons beter. Dat durf ik gewoon te zeggen.”

De Champions League zou die kater enigszins kunnen wegspoelen, maar Lyon is een gerenommeerde naam. Die club won de prijs ­immers al vijf keer, terwijl FC Barcelona de ‘cup met de grote oren’ nog nooit binnensleepte. “Vorig jaar speelden we in de kwartfinale tegen ze, maar toen was het verschil nog groot. Ik vind ons dit jaar wel beter geworden,” zegt Martens. “FC Barcelona heeft heel veel ambitie en wil de beste van Europa worden. Met die ambitie heb ik hier ook getekend. Dat is een proces, in twee jaar hebben we nu de Champions Leaguefinale bereikt. Dan kan je zeggen dat je tot de betere clubs van Europa hoort.”

Inhaalslag

Ja, zegt de sterspeelster van Oranje, het klopt dat FC Barcelona aan een inhaalslag bezig is. Goedbeschouwd waren VfL Wolfsburg en Olympique Lyon de afgelopen jaren de wereldtop. Ook Paris Saint-Germain en de Engelse clubs komen eraan. Arsenal werd met Vivianne ­Miedema, Daniëlle van de Donk, Sari van Veenendaal en Dominique Bloodworth kampioen van Engeland en gaat volgend jaar de Champions League in. Zonder Bloodworth, die verkocht werd aan Wolfsburg, maar mét de van Bayern München overgenomen Jill Roord.

Vanavond krijgen de huisgenootjes Martens en Van der Gragt óf krijgt Van de Sanden de ­beker in handen. Martens lijkt verzekerd van een basisplaats in de Groupama Arena, nor­maliter de thuishaven van Ferencváros. Ook Van der Gragt mag hopen op een plek bij de eerste elf, ­zeker nu ze na haar knieblessure ge­regeld haar opwachting maakte in de basisploeg van FC ­Barcelona. Van de Sanden wisselt bij ­Lyon basisplaatsen af met reserve- en invalbeurten.

Martens kan met winst van de Champions League een voorschotje nemen op een misschien wel net zo succesvol jaar als 2017, toen ze Europees kampioen werd en een reeks individuele prijzen in de wacht sleepte. Ze werd onder meer uitgeroepen tot beste speelster van de ­wereld. De komende anderhalve maand moet het allemaal gebeuren, beseft Martens, de Champions League-finale en het WK. “Het kan een heel mooi begin van het WK worden, als we de Champions League winnen.”

Meer over