Update

Wielrenster Kalvenhaar (20) omgekomen na val

De 20-jarige mountainbikester en veldrijdster Annefleur Kalvenhaar is vandaag overleden aan de gevolgen van een zware valpartij in het Franse Méribel. De Wierdense deed daar mee aan wereldbekerwedstrijden mountainbike. Johan Lammerts, bondscoach veldrijden van de KNWU, bevestigde het tragische nieuws.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Kalvenhaar gold als groot talent in beide disciplines. Ze was regerend Europees kampioene veldrijden bij de beloften en deed afgelopen winter mee aan het WK in Hoogerheide bij de elitevrouwen. Ze was ook geselecteerd voor het komende WK mountainbike onder 23 in Noorwegen.

De renster kwam gisteren ten val in de kwalificaties van het onderdeel cross country eliminator, een variant van het mountainbiken waarbij vier deelnemers een sprintrace op een kort parcours rijden. Kalvenhaar zou hard ten val zijn gekomen op een brug. Met zwaar hersenletsel werd ze per traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Grenoble. Daar overleed ze aan haar verwondingen.

'Verschrikkelijk nieuws', reageerde een aangeslagen Lammerts. 'Annefleur was bijzonder talentvol. Het onderdeel waarop ze meedeed, staat niet bekend als heel gevaarlijk. Valpartijen komen uiteraard voor in het mountainbiken, maar ik ken de omstandigheden niet van haar ongeval. Ze reed daar niet voor de ploeg van de KNWU, maar deed mee voor haar eigen team Focus.'

De internationale wielrenunie UCI betuigde via een condoleance haar medeleven. 'Ik ben er kapot van', zei voorzitter Brian Cookson. 'Onze gedachten gaan uit naar familie en vrienden. Zeer tragisch dat de wielerfamilie een van zijn leden op zo'n jonge leeftijd is kwijtgeraakt.'

Ook voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielerbond reageerde op het overlijden van de jonge Kalvenhaar. 'Geschokt, grote verslagenheid', liet hij weten op Twitter.

Meer over