PlusInterview

Wielrenners zijn plots thuis: ‘Hij poetst als een topsporter. Stukken beter dan ik’

Van alle topsporters zijn wielrenners het meest van huis. Hoe gaat het nu zij opeens gedwongen thuiszitten? Houden hun partners dat wel vol? ‘We leren elkaar op een heel andere manier waarderen.’

Marijn de Vries
Ramona Terpstra. Beeld Patrick Post
Ramona Terpstra.Beeld Patrick Post

Ramona Terpstra (37)

Vrouw van Direct Energierenner Niki Terpstra. Ze wonen samen met hun twee kinderen Luca (10) en Zoey (7) in Bergen, Noord-Holland.

“Vandaag kreeg ik een herinnering op mijn telefoon van een interview waarin ik had gezegd dat ik helemaal knettergek zou worden als Niki de hele dag thuis zou zijn. Maar eerlijk is eerlijk: het gaat hartstikke goed.”

“Ik was even bang dat Niki zich met het huishouden zou gaan bemoeien, maar dat doet hij niet. Hij verzint van alles om te doen. We hebben een bootje, dat heeft hij helemaal opgeknapt. We wonen in de polder en we hebben een hond waar we regelmatig mee moeten lopen, dus we zitten elkaar niet op de lip.”

“Normaal gesproken is dit de belangrijkste periode in Niki’s wielerjaar, met de voorjaarskoersen. Nu is hij met de kinderen aan het voetballen en trampolinespringen, dat is echt nog nooit gebeurd. De kinderen vinden het geweldig dat Niki er ook echt ís en niet hoeft te denken aan een belangrijke wedstrijd volgende week of de week erop.”

“Ik denk dat de omslag komt als hij weet wanneer hij weer moet koersen. Dan moet hij weer gaan trainen en komt de onzekerheid: ojee, sta ik er straks wel? Maar nu kan Niki zich goed neerleggen bij de situatie. Als we hier samen doorkomen, gaan we na zijn carrière echt niet meer scheiden, haha.”

Nancy Arreola Beeld
Nancy Arreola

Nancy Arreola (31)

Vrouw van Burgos-BH-renner Jetse Bol. Ze ­wonen samen met hun zoon Mikel (bijna 2) in Girona, Spanje.

“We zitten nu in de vierde week van de lockdown en we vinden het heel zwaar. Hier in Spanje mogen we helemaal niet naar buiten. Ja, om boodschappen te doen, maar dat doen we zo min mogelijk. Deze regio is zwaar getroffen.”

“Vorige week zaten we er even helemaal doorheen, want de lockdown is met twee weken verlengd: nóg drie weken binnenblijven.”

“Jetse traint op de hometrainer, twee uur per dag. Dat is het minimale om een beetje in vorm te blijven. Veel meer heeft geen zin: we weten niet wanneer hij weer kan koersen. Hij is gelukkig wel heel relaxed, we kunnen toch niks aan de situatie veranderen.”

“Mikel sleept ons erdoorheen. Hij zorgt voor afleiding: we moeten steeds met hem spelen. Als hij er niet was geweest… We hopen vooral dat we snel weer naar buiten mogen, al was het maar voor een wandelingetje.”

Renee Meijer Beeld
Renee Meijer

Renee Meijer (48)

Vrouw van Trek-Segafredoploegleider en oud-renner Steven de Jongh. Ze wonen samen in het Belgische Kalmthout.

“Bij ons zijn de rollen nu omgedraaid. Ik ben ambulanceverpleegkundige bij huisartsenpost Noordrand, net over de grens in België, en werk me een slag in de rondte. Steven is fulltime thuis en doet het huishouden. Hij poetst als een topsporter: stukken beter dan ik.”

“Eigenlijk heeft hij nooit eerder gezien wat mijn werk precies inhoudt, omdat hij normaal gesproken altijd weg is. Nu ziet hij ineens hoe heftig het is, zeker met alle coronapatiënten. Hij heeft meer respect gekregen voor wat ik doe.”

“Vanwege mijn werk raak ik Steven niet aan. Ik heb juist nu veel behoefte aan een knuffel, maar het risico om hem te besmetten is gewoon te groot. Natuurlijk is deze coronacrisis vreselijk, maar voor ons is het verder best leuk: in de elf jaar dat we samen zijn, is Steven nog nooit zo lang thuis geweest. We leren elkaar op een heel andere manier waarderen.”

Meer over