PlusAchtergrond

Wielrenners trainen nu weer écht na coronawinterslaap

De herstart van het wielerseizoen gloort, dus begint de voorbereiding voor de renners ook opnieuw. De maand juni, normaal midden in het koersjaar, voelt nu als januari. ‘Ik heb de mannen gemist.’

Daan Hakkenberg
Tom Dumoulin (l) op training met Steven Kruijswijk, Dylan Groene­wegen en Primoz Roglic. Beeld Team Jumbo Visma
Tom Dumoulin (l) op training met Steven Kruijswijk, Dylan Groene­wegen en Primoz Roglic.Beeld Team Jumbo Visma

De kilometerteller van Nederlands kampioen Fabio Jakobsen gaf 173 kilometer aan toen hij woensdagmiddag thuiskwam. “Vijf uur getraind met een paar intensieve blokken. Dit voelt anders dan een maand geleden. Toen ging ik ook naar buiten, maar maakte het niet uit of ik tien kilometer meer of minder reed. Nu weet ik weer waar ik het voor doe.”

De eerste wielerwedstrijden na het uitbreken van de coronacrisis staan ingetekend voor eind juli. Op 1 augustus wordt in Italië met Strade ­Bianche de eerste klassieker gereden en daarna barst het seizoen in volle hevigheid los. Het is bijna drie maanden geleden dat de sport na de zevende etappe in Parijs-Nice volledig tot stilstand kwam; de renners ontwaken deze dagen dus uit een ‘coronawinterslaap’. Niet langer fietsen ze puur om de conditie op peil te houden, nu is de training gericht op de herstart.

“Juni is het nieuwe januari,” zegt Mathieu Heijboer, performancemanager bij Jumbo-Visma. “Normaal beginnen de belangrijke koersen op 1 maart, nu is dat 1 augustus. Het verschil is wel dat in januari renners uit een rustperiode komen. Nu staan ze er beter voor, want niemand heeft stilgezeten. Sinds deze week is er weer ­focus op het trainings- en wedstrijdprogramma.”

‘Race ready’

Het volledige peloton heeft doorgetraind in de coronamaanden. Buiten, als dat was toegestaan, of noodgedwongen binnen, zoals Dylan van Baarle in Monaco. Meer dan ooit zat hij op de hometrainer, wat de nodige mentale veerkracht vroeg. “Er was geen vooruitzicht,” zegt de Ineoscoureur. “Ik trainde ook omdat ik het leuk vind, maar ik voelde me niet ‘race ready’ worden. Dat begint nu meer te komen.”

Van Baarle zou graag de Italiaanse klassiekers Strade Bianche en Milaan-Sanremo en het ­Critérium du Dauphiné rijden in aanloop naar de Tour de France, maar van de ploeg heeft hij nog geen uitsluitsel gekregen. In september wil hij proberen met Egan Bernal, Geraint Thomas of Chris Froome de Tour te winnen.

In het hedendaagse wielrennen staat wedstrijdvoorbereiding gelijk aan trainingskampen en hoogtestages. Zo wordt Jakobsen door zijn ploeg Quick-Step over tien dagen verwacht in de Vlaamse Ardennen voor een mini-trainingskamp. Vooraf worden alle renners getest op corona en ze verblijven ze niet in een hotel, maar in een huis. Jakobsen kijkt uit naar het weerzien met zijn ploeggenoten, zoals Remco Evenepoel, Bob Jungels en Yves Lampaert. “Ik heb de mannen gemist. In groepsverband trainen komt alweer wat dichter bij een echte koers. En daarna volgt nog een hoogtestage in Livigno.”

Hoogte in de benen

Alle ploegen hebben gekeken naar de mogelijkheden voor hoogtestages. Heijboer: “Huur je een vleugel in een hotel af of kies je voor een huis? Slapen renners bij elkaar of apart? Gaan we erheen rijden of vliegen? We moeten het zo inrichten dat het veilig en verantwoord is. Voor kopmannen als Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin is een hoogtestage noodzaak. Als je wilt meedoen voor een Tour­zege, moet je hoogte in de benen hebben.”

Nu al staat vast dat 2020 een ongekend wielerjaar wordt. Na een noodgedwongen stop van maanden wordt vanaf augustus een groot deel van het seizoen in een kwartaal verreden. Renners staan te trappelen om een rugnummer op te spelden, Jakobsen wil liefst in augustus al sprinten voor zeges. Toch zal hij zijn wedstrijdhonger moeten temperen, want de Giro – gepland in oktober – is zijn grote doel. “Natuurlijk wil ik de opbouw goed doen en er meteen staan als het begint, maar de absolute topvorm moet ik bewaren. Pas in de Giro moet ik écht goed zijn.”

 
Meer over