Wielrenners pakken goud op onderdeel EK

De Nederlandse wielrenners hebben op het EK in eigen land een gouden plak veroverd op het onderdeel mixed team relay.

ANP
De Nederlandse dames tijdens de wissel van de gemengde ploegenachtervolging op het EK wielrennen. Beeld ANP
De Nederlandse dames tijdens de wissel van de gemengde ploegenachtervolging op het EK wielrennen.Beeld ANP

Floortje Mackaij, Amy Pieters, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam en Koen Bouwman waren in Alkmaar sneller dan Duitsland en Italië, die respectievelijk zilver en brons pakten.

De gemengde ploegenachtervolging is een nieuw onderdeel tijdens het EK. De teams vertrokken eerst met drie mannen, waarna ze werden afgelost door drie vrouwen. Beide trio’s reden 22,4 kilometer met start, aflossing en finish in Alkmaar.

De Nederlandse ploeg legde de bijna 45 kilometer af in 52.48 minuten. De Duitsers waren een kwart minuut langzamer. De mannen kwamen met zijn tweeën over de eindstreep, na het lossen van Sinkeldam. De vrouwen maakten het vervolgens als drietal af.

“Het was superleuk en iedereen was echt gemotiveerd om in eigen land te winnen,” zei Mollema na het veroveren van de Europese titel op het nieuwe onderdeel. “Nu ga ik even rusten, na het rijden van de Giro en de Tour. Maar hier wilde ik per se meedoen.”

Nederland zou eigenlijk aantreden met Chantal Blaak en Marianne Vos, maar beiden meldden zich af. Riejanne Markus verving Blaak en Floortje Mackaij werd door bondscoach Loes Gunnewijk aangewezen als vervangster van Vos.

Meer over