Wielaert laat steken vallen

Twenteverdediger Robbie Wielaert (rechts) dekt verkeerd, William Gallas kan voor Arsenal scoren. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Twenteverdediger Robbie Wielaert (rechts) dekt verkeerd, William Gallas kan voor Arsenal scoren. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - FC Twentespeler Robbie Wielaert kan voor Ajax een versterking betekenen in de eredivisie. Maar op Europees topniveau laat hij te veel steken vallen, bleek in het duel met Arsenal (0-2) gisteravond.

Het was de grootste test die Wielaert ooit voor de kiezen kreeg. In zijn loopbaan bij PSV, FC Den Bosch, NEC en FC Twente had hij nog nooit tegen een club gespeeld van het kaliber van Arsenal. En mocht Ajax alleen maar lovende scoutingsrapporten over Wielaert in de lade terugvinden, tegen de Engelse topclub kwamen ook zijn tekortkomingen aan het licht.

Waar Wielaert vorig seizoen onder meer imponeerde in de vier duels met Ajax, blijkt hij op Europees niveau niet de koersvaste kapitein op het schip. Hoewel hij met centrumverdediger Douglas en verdedigende middenvelder Cheik Tioté een sterke driehoek vormde, maakte hij ook in de goede eerste helft al een dekkingsfout. In de tweede helft zakten bijna alle spelers van Twente door het ijs.

Wielaert is het type verdediger dat graag naar voren verdedigt en dat brengt risico met zich mee. In de één-op-éénduels die het gevolg zijn van Wielaerts speelwijze, kwam hij vaak als winnaar uit de bus, maar soms ook niet. Waar hij Robin van Persie de doorgang een aantal keer versperde met een goed blok, mocht hij in de 38ste minuut van geluk spreken dat Douglas de voorzet van de doorgebroken spits van Arsenal voor een leeg doel wegkopte. Wielaert hapte op Van Persie, maar hij had de bal niet.

De grootste dekkingsfout maakte Wielaert bij de 1-0 van William Gallas. Bij een vrije trap van Robin van Persie liet hij Gallas voor zich komen en blokte hij diens schot met zijn verkeerde been. Die details zijn beslissend in het topvoetbal.

Van die fouten zullen de scouts van Ajax niet steil achterover slaan. Van een 29-jarige aanvoerder van een goed presterende provincieclub kun je tekortkomingen verwachten. Belangrijker is dat Ajax-trainer Marco van Basten vorig seizoen heeft kunnen zien dat Wielaert in de eredivisie een leidende rol kan hebben in de verdediging én goed kan spelen als inschuivende verdediger.

Ajax heeft de afgelopen weken geprobeerd om Wielaert los te weken bij FC Twente. Bij de laatste poging om hem naar Amsterdam te halen deed Ajax een tweetrapsvoorstel: een transfersom van zo'n drie miljoen euro om het tot 2010 lopende contract af te kopen plús het aanbod om één van de acht overbodige spelers bij de deal te betrekken. Maar Twente wilde niet.

De transfer lijkt van de baan te zijn, maar Ajax kan weer aankloppen bij Twente als de uitschakeling tegen Arsenal een feit is. Dan zou de halsstarrige houding van Twentevoorzitter Munsterman wel eens kunnen veranderen. Zonder de miljoeneninkomsten uit de Champions League is het wellicht beter een bijna dertigjarige verdediger voor een mooie prijs te verkopen.

Mocht Wielaert naar Ajax komen, dan is het niet per se een beletsel dat hij volgens de regels van de Uefa dit seizoen geen Europese duels meer mag spelen. In het Uefa Cuptoernooi heeft Van Basten met Oleguer en Gregory van der Wiel twee alternatieven. (JOP VAN KEMPEN)

null Beeld
Meer over