PlusDa's Logisch

Wie staat er straks naast Blind in het hart van de Ajaxdefensie?

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Sport
Beeld Hollandse Hoogte / ANP Sport

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Vandaag: wie zal met Daley Blind het verdedigingshart van Ajax vormen?

Sam Planting

Nu Ajax na negentien seizoenen afscheid heeft genomen van Joël Veltman, die aan de slag gaat in de Premier League bij Brighton & Hove Albion, is er geen ‘vangnet’ meer: dit seizoen zal er dan toch echt een vervanger van Matthijs de Ligt in Amsterdam moeten opstaan. Krap vier weken voor de eerste Eredivisie-speelronde is nog niet geheel duidelijk wie de partner van Blind zal zijn in de centrale verdediging. Een goed moment om de vier opties voor Ten Hag te belichten.

1. Perr Schuurs

Pluspunten: passing en lengte
Er zijn nog geen vijf minuten verstreken in het eerste oefenduel van Ajax sinds de corona-break (6-1 tegen RKC), wanneer Schuurs laat zien waarom hij momenteel de koppositie bezit in de race voor het plekje in de Amsterdamse achterhoede. Tegen een collectief ingezakt RKC - het soort wedstrijdsituatie waarin Ajax zich dikwijls zal begeven - speelt Schuurs met een beauty van een pass Dusan Tadic vrij. De speelstijl van Ajax is nog altijd gericht op langdurig balbezit, op het vinden van de voetballende oplossing in de spelopbouw. Schuurs’ fijnbesnaarde passing en spelinzicht komen hierbij goed van pas.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Met relatief kleine verdedigers als Blind, Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico op het veld zal Ajax nooit een ploeg zijn die te boek zal staan als ware luchtmacht. De 1 meter 91 lange Schuurs brengt de broodnodige body en lengte in de basiself.

Twijfelpunt: verdedigen van grote ruimtes
Laat er geen misverstand over ontstaan: Schuurs is niet traag. Al helemaal niet voor een verdediger van zijn fysieke formaat. Toch heeft de twintigjarige voorstopper geregeld moeite met de grote ruimtes die je als Ajaxverdediger moet bestrijken. Ook in het oefenpotje tegen RKC gaat het bijna mis. RKC-spits Mario Bilate klopt hem op snelheid, na een steekpass vanuit het middenveld, maar vindt vervolgens goalie Maarten Stekelenburg op zijn pad.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

2. Edson Álvarez

Pluspunt: pure verdedigingskwaliteiten
Laten we eerlijk zijn. Wat Edson Álvarez vorig seizoen liet zien, is nog niet genoeg voor een aankoop met zijn deftige prijskaartje (vijftien miljoen euro). De verdediger annex controleur startte alleen in de maand september meer dan drie wedstrijden op rij in de Amsterdamse basis. Toch lijkt Ten Hag het nog niet op te geven. Álvarez brengt namelijk iets waar het in deze selectie vol technici soms nog aan schort: betrouwbaar defensief werk. De defensieve cijfers van Ajax zijn botweg beter mét hem op het veld.

Twijfelpunt: opbouwend vermogen
Zowel in het oefenduel met RKC als met Utrecht (5-1) start Álvarez als verdedigende middenvelder. Ondanks het soepele spel van zijn ploeggenoten, heeft de Mexicaan het in balbezit zichtbaar moeilijk om tot creatieve oplossingen te komen. Na een jaar in Amsterdamse dienst is nog altijd niet geheel duidelijk of Ten Hag hem nu ziet als verdediger of als controlerende middenvelder.

Álvarez’ gebrek aan doorslaggevende passing en vindingrijkheid in de spelopbouw leidde in jaar één ertoe dat hij vooral als verdedigend breekijzer op het middenveld werd gebruikt. Opvallend, want bij zijn Mexicaanse werkgever CF América, waar hij zijn toptransfer verdiende, speelde hij vooral als voorstopper.

Optie 3: Jurriën Timber

Pluspunten: atletisch vermogen en potentie
Áls je eenmaal het vertrouwen van trainer Ten Hag hebt, kan het snel gaan met je kansen op speeltijd als jonkie in dit Ajax. Vraag dat maar aan Noussair Mazraoui, Sergiño Dest en Ryan Gravenberch. Jurriën Timber, de verdedigende helft van de Timber-tweeling, lijkt voor komend seizoen de jeugdspeler met de grootste kansen op serieuze speeltijd in Ajax I. In het laatste officiële duel van Ajax voor de corona-stop, op bezoek bij sc Heerenveen (1-3 winst), liet Timber zien waarom dit het geval is.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

In bovenstaand beeld is goed te zien dat de linkerhelft van de Ajax-defensie (Blind en Tagliafico) geklopt is op het moment dat Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke een bal diep wegsteekt op ploeggenoot Alen Halilovic (rood omlijnd). Maar de rechtsbuiten van de Friezen weet deze zee van ruimte niet om te zetten in een gevaarlijke schietkans. Dit vanwege de geweldige reactiesnelheid van de negentienjarige Timber (geel omlijnd), die de versnelling in huis heeft om vanuit ogenschijnlijk kansloze positie dit defensieve gat dicht te lopen.

Twijfelpunt: compleet gebrek aan ervaring als centrale man
Gaandeweg het seizoen 2018/19 maakte een piepjonge Timber zijn eerste vlieguren in de Keuken Kampioen Divisie bij Jong Ajax. En dit deed hij niet alleen als centrale verdediger. De veelzijdige Timber - die met zijn 1 meter 79 ook niet de typische bouw van een voorstopper bezit - startte dikwijls als rechts- of linksback. Om deze tiener nu, anderhalf jaar later, plots met de erfenis van De Ligt, ‘s werelds grootste centrale verdedigingstalent, te belasten, is in zijn eerste fulltime seizoen in Ajax I misschien wat te veel gevraagd.

Optie 4: een nieuweling

Aangezien er reden tot twijfel is bij elk van deze drie jonge kandidaten, kan Ajax ook de transfermarkt op gaan. Maar de Amsterdammers zijn gewaarschuwd: de aanvallendespeelstijl is niet weggelegd voor het gros van de verdedigers.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Neem bovenstaand beeld uit het recente oefenduel met Utrecht. Het is de eerste lange bal uit open spel die de bezoekers versturen richting de voorhoede. De voorste linies bij Ajax hebben zojuist hoog, diep op de Utrechtse helft, druk gezet naar voren, om deze lange pass naar voren te forceren. Aan de achterhoede rest nu de taak om puin te ruimen - wat in dit geval ook prima gebeurt. Maar zoals je kunt zien: de foutenmarge voor verdedigers is klein in Amsterdam. Het winnen van één-op-één-duels met de tegenstander is geen pré, het is de norm. De prijs die je achterin betaalt wanneer je als ploeg altijd vooruit denkt. Een jonge verdediger vinden die in dergelijke situaties keer op keer overeind blijft én kan meevoetballen, is een zeldzaamheid.

Meer over