Update

'Wesley Sneijder wordt de nieuwe Hagi in Istanbul'

Ugur Hamedi wreef maandagochtend toen hij wakker werd eens goed in zijn ogen. Had hij nou gedroomd dat Wesley Sneijder voor 'zijn' Galatasaray gaat spelen of is het echt waar?

null Beeld epa
Beeld epa

'Al jaren zijn we op zoek naar een nieuwe nummer 10, naar een opvolger voor George Hagi. Eindelijk hebben we onze nieuwe maestro gevonden', zegt de voorzitter van de Nederlandse fanclub van Galatasaray met lichte euforie in zijn stem.

Sneijder is na Ulrich van Gobbel en Frank de Boer de derde Nederlandse international die voor de Turkse topclub gaat voetballen. De Bosporus is voortaan het decor waarin de aanvoerder van Oranje (Sneijder) en de vicecaptain (Dirk Kuyt) hun kunsten vertonen. Afgelopen zomer werd Kuijt als een held onthaald bij Fenerbahçe en maandag kreeg Sneijder een groots onthaal op het vliegveld van Istanbul.

'Turkije lijkt wel het beloofde land voor de Nederlanders', zegt Hamedi lachend. 'Zonder gekheid: spelers als Kuijt en Sneijder tillen het niveau in Turkije omhoog. Zij zorgen er voor dat onze competitie weer in de schijnwerpers komt te staan. Iedereen bij Fenerbahçe houdt van Kuijt. En ik eigenlijk ook, ook al ligt mijn hart bij een andere club. De Galatasaray-familie is nu heel trots op de komst van Sneijder.'

Trainer Fatih Terim hoopt met de Utrechtse technicus dan eindelijk een geschikte opvolger te hebben gevonden voor George Hagi, de Roemeense spelmaker die tijdens de laatste jaren van zijn carrière schitterde in het rood-geel van Galatasaray. Hagi bezorgde de Turkse club niet alleen vier landstitels, maar ook de UEFA Cup in 2000. Terim stond toen ook aan het roer bij 'Gala'.

'Hagi was de laatste echte nummer 10. Na hem hebben veel spelers geprobeerd hem op te volgen, maar niemand is dat gelukt. Sneijder wordt wel die nieuwe Hagi', zegt Hamedi resoluut. 'Hagi was 31 jaar toen hij naar Galatasaray kwam, Sneijder is 3 jaar jonger. We hebben de beste voetballer van Nederland aangetrokken, onze nieuwe maestro.'

De verwachtingen zijn torenhoog bij 'Cimbom', de 107 jaar oude club die 18 keer kampioen van Turkije werd. 'Galatasaray moét dit jaar kampioen worden. Of de finale van de Champions League halen', aldus de voorzitter van de Nederlandse fanclub, die in Vlaardingen een voetbalacademie runt die nauw samenwerkt met Galatasaray.

'Met spelers als Felipe Melo, Hamit Altintop, Emmanuel Eboué, Burak Yilmaz en nu Sneijder is de titel een must. Zondag spelen we thuis tegen Besiktas, de nummer 2 van de ranglijst. Hopelijk kan Sneijder dan 20, 25 minuten meedoen. Hij gaat een geweldig onthaal krijgen door 50.000 man in de Türk Telekom Arena.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Wesley Sneijder. Beeld ap
Wesley Sneijder.Beeld ap
Meer over