Plus

Welke lessen kunnen we leren van windsurfer Dorian van Rijsselberghe?

Dorian van Rijsselberghe stopt met windsurfen. Wat maakt deze markante atleet zo kleurrijk? En welke lessen kunnen we trekken uit zijn manier van sportbeleving?

Rik Spekenbrink
Dorian van Rijsselberghe tijdens de Olympische Spelen van 2016 in de baai van Guanabara bij Rio de Janeiro. Beeld AFP
Dorian van Rijsselberghe tijdens de Olympische Spelen van 2016 in de baai van Guanabara bij Rio de Janeiro.Beeld AFP

Op het bureau van chef de mission Pieter van den Hoogenband ligt een warme aanbeveling om Dorian van Rijsselberghe (31) als een soort rechterhand mee te nemen naar de Olympische Spelen. De aanbeveling komt van Simon Keijzer, voormalig persvoorlichter van het Watersportverbond en oud-zaakwaarnemer van Van Rijsselberghe. Hij was lang nauw betrokken bij de carrière van de windsurfer, die zondag zijn afscheid aankondigde. “Dorian is de ideale assistent-chef, die als geen ander iedereen op het juiste spoor kan houden,” zegt Keijzer.

Van Rijsselberghe, olympisch kampioen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016), is een van de geliefdste atleten van Nederland. Coach Aaron McIntosh noemde hem ‘de president van de Nederlandse sport’. En niet alleen omdat hij na de Spelen van Rio de halve Oranje-equipe op Texel ontving voor een paar dagen lol trappen.

Beste plek op de apenrots

Dorian heeft de gunfactor. Die heeft hij te danken aan zijn gevoel voor humor en de prettige manier waarop hij in het leven staat. Keijzer, vorig jaar nog een week bij Van Rijsselberghe in de Verenigde Staten, noemt het ‘schijnbare nonchalance’. Niet dat hij die luchtige stijl veinst, maar er zit wel een idee achter. “Hij is zich bewust van het feit dat je met vriendelijkheid veel verder komt. Zonder een echt alfamannetje te zijn, heeft hij voor zichzelf de prominentste plek op de apenrots afgedwongen. Vanaf daar runt hij de hele boel.”

Het begon bij zijn opvoeding, denkt Keijzer. “De familie Van Rijsselberghe is ruimdenkend. Dorian staat open voor de wereld. Iedereen is welkom en wordt gerespecteerd, alles geeft hem kracht. Overal pikt hij iets uit, zonder zich te laten beïnvloeden. Maar hij kan ook dingen naar zijn hand zetten, is zakelijker en serieuzer dan je denkt.”

Dat blijkt ook wel uit het relaas van vader Mark van Rijsselberghe. Wat hem altijd weer opvalt is de vastberadenheid waarmee zijn zoon vastgeroeste patronen doorbreekt. “Dat begon met het trainen met buitenlandse concurrenten. Dat vond het Watersportverbond zó eng, het idee dat je buitenlanders sterker zou kunnen maken. Dorian heeft daarin voor een ommekeer gezorgd, hij heeft dat proces tot mentaliteitsverandering in zijn eentje gedragen.”

Van Rijsselberghe werd aanvankelijk niet voor vol aangezien door de bond, zegt zijn vader. Maar hij trok gewoon zijn eigen plan. En werd uiteindelijk altijd gehoord. “Zo heeft het Watersportverbond zich op voorspraak van Dorian hard gemaakt tegen het plastic in het water rond Rio de Janeiro. Het verbond vond dat hij zich moest focussen op de sport, maar Dorian had geen zin om tegen een matras te varen en wilde iets in gang zetten op het gebied van duurzaamheid. Zijn prestaties hielpen daarbij natuurlijk: als je wint heb je gelijk.”

Innovatie en professionalisering

Maar winnen was nooit een doel. Vader Van Rijsselberghe herinnert zich een ontmoeting in olympisch Londen met een andere topsporter van het A-kaliber. “Die barstte in tranen uit toen hij hoorde hoe wij de sport beleefden. Hij had zo veel druk ervaren en zo veel meer lol in het leven kunnen hebben, zei hij. Echt, goud is voor ons niet relevant. Daarom hebben we er met zijn allen ook geen last van dat het nu niet is gelukt,” zegt hij, doelend op de verloren tweestrijd met Kiran Badloe om een ticket voor Tokio.

De paradox komt steeds terug. Van Rijsselberghe lijkt frivool en onverschillig, maar intussen… Door te blijven vernieuwen en te professionaliseren hield hij het leuk voor zichzelf, en bleven er uitdagingen.

Wat de toekomst hem gaat brengen, buiten het gezinsleven in Amerika? “Dorian gaat ongetwijfeld mensen motiveren en coachen,” zegt zijn vader. “Hij kan het allemaal goed vertellen.”

Meer over