Update

Weergaloze Federer veegt Murray van de baan

In een zinderende tennispartij heeft Roger Federer vrijdag ten koste van Andy Murray de finale van Wimbledon bereikt. Beide spelers haalden op het heilige Londense gras een bijzonder hoog niveau, maar Federer was de grootste uitblinker. Hij gunde Murray geen set: 7-5 7-5 6-4.

null Beeld afp
Beeld afp

Nummer twee van de wereld Federer schoot als een raket uit de startblokken. In de eerste set sloeg hij elf aces, en maar liefst 23 winners. Murray kwam niet aan die aantallen, maar was op zijn eigen opslag ook ijzersterk. De set leek op een tie-break af te gaan, maar in de twaalfde game sloeg Federer toe. De tennislegende brak Murray en pakte de set met 7-5.

Met een love game denderde de stoomtrein Federer in de volgende set door. In de vierde game kreeg de zeventienvoudig grandslamwinnaar een breakpoint, maar dat werkte de inmiddels ook op de toppen van zijn kunnen spelende Murray weg. De tiende game was ijzingwekend: Federer kwam op de service van de Schot 40-0 voor en kreeg in totaal vijf breakpoints, maar benutte geen enkele. Twee games later lukte het hem na een spectaculaire rally op zijn zesde setpoint wel.

Na opnieuw een break op een beslissend moment, in de tiende game van de derde set, was de finaleplaats voor Federer een feit. De Zwitser verloor opnieuw geen enkele game op zijn eigen service. Sinds het toernooi in Halle in juni gebeurde hem dat nog maar één keer.
Federer speelt zondag zijn tiende Wimbledon-finale. Zijn tegenstander is nummer één van de wereld Novak Djokovic, die eerder op de dag Richard Gasquet versloeg. Als Federer wint, zou het zijn achtste Wimbledon-titel zijn, een record.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over