Weer gouden race Veldhuis

MANCHESTER - Onderweg naar wat in Peking het ultieme succes op de langebaan moet worden, won Marleen Veldhuis gisteravond haar negende individuele titel op de kortebaan. Ze werd wereldkampioen op de 100 vrij in 52,17 seconden.In een ietwat on-Nederlands gebaar had Veldhuis op donderdagavond na de halve finales van de 100 vrij gezegd dat ze het aan haar stand verplicht was de finale te winnen. Die uitspraak was gebaseerd op haar persoonlijke record van 52,08 seconden, een tijd ruimschoots scherper dan die van haar snelste concurrente in Manchester, de Zweedse Josefin Lillhage (52,84).

Het ophalen van haar tweede individuele wereldtitel kortebaan - na het goud op de 50 vrij uit 2004 - was in de MEN Arena daarom niet het hoofddoel van Veldhuis. De hoofdprijs zou als vanzelf het gevolg zijn van de voornaamste opdracht: een goed uitgevoerde race zwemmen.

De WK-finale bleek een simpele trainingswedstrijd. Veldhuis bleef met haar 52,17 seconden zelfs boven haar persoonlijk record (52,09) en was ruimschoots sneller dan nummer twee, Francesca Halsall (52,79) en nummer drie, Hanna-Maria Seppala (52,94). Veldhuis: ''Ik had iets harder gewild. Maar het ging wel makkelijk, helemaal in dit veld.'' Ze werd door de afwezigheid van onder anderen de Australische Lisbeth Trickett (voorheen Lenton) en de Duitse Britta Steffen nauwelijks op de proef gesteld.

Trickett is degene die Veldhuis' wereldrecord op de 50 vrij langebaan (24,09) na vijf dagen uit de boeken zwom (23,97) tijdens de Australische trials. Bovendien zette ze met haar 52,88 seconden op de 100 vrij de standaard neer die iedereen moet najagen op weg naar de Olympische Spelen.

Tijdens de EK in Eindhoven vorige maand, waar de concurrentie eveneens ontbrak of niet op topniveau was, won ze ook al twee titels (50 en 100 vrij). Veldhuis zegt daarom inmiddels zeker te weten dat ze het racen onder de knie heeft. ''Ik weet hoe het moet. En dat ik het kan. Alleen gaat het nog niet altijd goed.''

Hinkelien Schreuder en Inge Dekker wonnen respectievelijk zilver en brons op de 50 meter vlinderslag. Het Nederlandse duo eindigde achter de Australische Felicity Galvez.

© Het Parool, 12-04-2008

Meer over