Plus

‘We zullen de benen niet terugtrekken’

AZ kan vanavond een grote stap zetten richting knock-outfase van de Conference League. Als de Alkmaarders vanavond winnen van Cluj en het Deense Randers verliest, dan is de overwintering al een feit.

Nik Kok en Lex Lammers
Owen Wijndal wurmt zich langs Ciprian Deac van CFR Cluj. De eerste wedstrijd tussen de clubs, op 21 oktober 2021 in Cluj, eindigde in 1-0 voor AZ. Beeld ANP
Owen Wijndal wurmt zich langs Ciprian Deac van CFR Cluj. De eerste wedstrijd tussen de clubs, op 21 oktober 2021 in Cluj, eindigde in 1-0 voor AZ.Beeld ANP

Dan moet de ploeg van trainer Pascal Jansen wel afrekenen met de kop­loper en regerend kampioen van Roemenië, die het AZ in de eerste wedstrijd knap lastig maakte met fysiek spel. “Het was niet makkelijk,” zegt aanvoerder Owen Wijndal over die 0-1 zege. “Aan het eind van de wedstrijd zakte ons spel terug, toen kleunden zij erin.” Wijndal vindt dat AZ in dat geval moet meegaan met de tegenstander. “Wij kunnen ook hard spelen, hoor. We zullen onze benen zeker niet terugtrekken. Niet te gek natuurlijk, we kunnen goed voetballen.”

Jansen denkt dat Cluj opnieuw een taaie tegenstander zal zijn. “Zij zullen dit zien als een laatste strohalm. En terecht, voor ons is de Conference ­League ook een mooi podium.”

AZ, koploper in groep D, won in de Conference League twee keer met een miniem verschil. “Het liefste win je met mooi spel,” zegt Wijndal, “maar dat kan niet altijd en dan moet je ­gewoon zakelijk winnen.’’

Vitesse verwacht Britse storm

De crisis bij Tottenham Hotspur, vanavond de tegenstander van Vitesse, is een nadeel voor de Arnhemmers. Tottenham is in de ban van de nieuwe trainer Antonio Conte, die eerder al landstitels veroverde met Juventus, Chelsea en Internazionale. Spurs hoopt dat de Italiaan zijn magische touch meeneemt naar Londen, want de club smacht naar wat succesjes.

Vitesse, dat thuis stuntte tegen de Engelsen (1-0), staat dan ook voor een zware klus. Dat ziet ook Vitessecoach Thomas Letsch. “Zeker, maar de druk ligt bij Spurs, wij zijn de underdog. Voor ons is dit een prachtig decor. En het vertrouwen is er, want we hebben dit seizoen al meermaals onze kwaliteiten in topwedstrijden laten zien. We mogen ons nu meten met de beste spelers van de wereld. Dat alleen al moet energie geven. We weten niet wie er zullen spelen, maar we hebben onze eigen intenties. En vergeet niet: in voetbal heb je altijd een kans.”

Feyenoord dicht bij overwintering

Feyenoord, dat nog zonder nederlaag is in poule E, neemt het in Duitsland op tegen FC Union Berlin. Bij winst zet de club een reuzenstap naar overwintering in de Conference League. Ruim 5000 Feyenoordfans zijn al in de Duitse hoofdstad, waar de politie de supportersgroepen gescheiden houdt om rellen te voorkomen.

Meer over