PlusAchtergond

Wat doet Ajax de eigen jeugd aan met een transfer als die van Klaiber?

Sean Klaiber (r) rukt op namens FC Utrecht, op de voet gevolgd door Ryan Gravenberch. Beeld BSR Agency
Sean Klaiber (r) rukt op namens FC Utrecht, op de voet gevolgd door Ryan Gravenberch.Beeld BSR Agency

Ajax is bereid om voor bijna 20 miljoen euro te investeren in de breedte van de selectie. Dat is slecht nieuws voor jonge spelers als Jurgen Ekkelenkamp, Jurriën Timber en Noa Lang.

Dick Sintenie

De komst van Sean Klaiber van FC Utrecht (7 miljoen euro) is woensdag beklonken. De verdediger tekent voor vier jaar en hij wordt de stand-in van rechtsback Noussair Mazraoui. Ajax is ook nog bezig om Davy Klaassen over te nemen van Werder Bremen. Hij moet om en nabij de 12 miljoen euro kosten.

De 27-jarige Klaassen vertrok in 2017 als aanvoerder van Ajax, kort na de verloren finale van de Europa League. Zijn buitenlandse avontuur (Everton en Werder Bremen) bracht hem weinig vreugde. De ervaren Klaassen wil graag terug naar Ajax, maar niet om op de reservebank te zitten.

Op een zijspoor

Alle huidige middenvelders van Ajax moeten zich daardoor zorgen maken om hun plek. Klaassen kan namelijk op drie posities uit de voeten, óók op die van Edson Álvarez, de meest controlerende speler in de as van het elftal. Het zou wat zijn als na de peperdure Lisandro Magallán, Razvan Marin en Rasmus Kristensen ook Álvarez (gekocht voor 15 miljoen euro) op een zijspoor belandt. De Mexicaan viel eerder als centrale verdediger al door de mand.

Het is de vraag wie moet wijken voor Klaassen – een ijverige voetballer die organisatorisch sterk is, oog heeft voor het teambelang, veel duels wint en makkelijk scoort. Hij is geen creatieve speler, zoals Ryan Gravenberch, Mohammed Kudus, Jurgen Ekkelenkamp en Noa Lang dat allemaal op hun eigen manier wél zijn, maar ook hij rendeert het beste in een offensieve rol. De komst van Klaassen moet voor die vier dus helemaal een flinke dreun zijn. Vooral voor Ekkelenkamp en Lang lijkt het toch al geringe perspectief op speeltijd nog verder af te nemen.

Binnen een opleidingsclub als Ajax worden transfers als die van Klaiber en mogelijk ook Klaassen met argusogen bekeken. Het zijn aankopen die de eigen jeugd in de weg (kunnen) staan. Anders dan de Braziliaan Antony en de Ghanees Kudus, want dat zijn voetballers met exceptionele kwaliteiten die Ajax zelf ook niet elk jaar voortbrengt.

Geen hoogvlieger

Waarom kiest directeur voetbalzaken Marc Overmars na het vertrek van Sergiño Dest (Barcelona) en Joël Veltman (Brighton) voor de 26-jarige Sean Klaiber – toch geen hoogvlieger – en durft hij niet te vertrouwen op de eigen jeugdspelers Jurriën Timber (19) en Devyne Rensch (17), die in de voorbereiding hebben laten zien het niveau aan te kunnen? Datzelfde geldt voor middenvelder Kenneth Taylor (18), die zich pijlsnel ontwikkelt. Sommige talenten hebben ook maar heel weinig tijd in Jong Ajax nodig (Matthijs de Ligt) om de stap naar het eerste te maken. En zo is het altijd gegaan: Christian Eriksen ging, Davy Klaassen kwam, Klaassen ging, Donny van de Beek kwam. Maar nu komt Klaassen dus waarschijnlijk terug voor Van de Beek.

Spierballen

Met de (voorgenomen) investering van bijna 20 miljoen euro rolt Ajax bij het scheiden van de transfermarkt nog maar eens met de spierballen. Alsof de club zelf niet gelooft dat de stevige doelstellingen anders verwezenlijkt kunnen worden.

In het recent gepubliceerde jaarverslag heeft de club torenhoge ambities voor de toekomst uitgesproken: de komende vijf jaar elk jaar kampioen worden, overwinteren in de Champions League of de halve finales van de Europa League bereiken. Om die ambitie waar te maken streeft Ajax naar eigen zeggen naar ‘een balans in de A-selectie tussen jeugd, topspelers en ervaren krachten’. Maar met Daley Blind, Dusan Tadic, Nicolás Tagliafico, Quincy Promes, Zakaria Labyad, Maarten Stekelenburg en Klaas-Jan Huntelaar was die ervaring toch al in ruime mate aanwezig?

Meer over