PlusDe cijfers

Waarom Ziyech verreweg de beste speler in de eredivisie is

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: waarom Hakim Ziyech verreweg de beste speler in de eredivisie is, maar aan één aspect van zijn spel toch flink moet werken.

Sam Planting
Dit seizoen schoot Ziyech tot dusver 64 keer op goal Beeld anp
Dit seizoen schoot Ziyech tot dusver 64 keer op goalBeeld anp

Hoewel Hakim Ziyech in Amsterdam nog vaak kritiek krijgt, steekt hij er in de eredivisie met kop en schouders bovenuit.

De cijfers zijn duidelijk: Ziyech is de beste speler in Nederland.

In de 13 speelrondes van het huidige seizoen, waarin Ziyech tot dusver elke minuut speelde, is alleen PSV-sensatie Hirving Lozano (10 goals, 3 assists) vaker direct betrokken bij een treffer dan de spelmaker van Ajax (3 goals, 8 assists).

55 'keypasses'
De diepere statistieken tonen zijn dominantie pas echt aan. Ziyech liet tot dusver 55 'keypasses' noteren, een pass die direct leidt tot een schot van een ploeggenoot.

De nummers 2 en 3 op de lijst zijn Brandley Kuwas van Heracles (42) en Younes Namli van PEC Zwolle (34).

In elke subcategorie van deze statistiek voert hij de ranglijst aan: uit zowel corners (22), vrije trappen (8) als open spel (25) creëert geen enkele speler meer kansen voor ploeggenoten dan Ziyech.

Behalve de creatiefste speler op de Nederlandse velden, is Ziyech wellicht ook de balvaardigste.

Met 49 geslaagde dribbels staat hij ook in deze lijst bovenaan. Waar zijn passing nog weleens te risicovol is, is hij als dribbelaar efficiënt.

Van de 10 spelers met de meeste geslaagde dribbels dit seizoen, hebben er maar 2 een hoger slagingspercentage dan Ziyechs 65 procent: Kuwas en David Neres.

Naast de meeste assists, keypasses en geslaagde dribbels laat Ziyech dit seizoen ook de meeste schoten noteren: 64.

Op het eerste oog is dat positief nieuws voor Ajax. Immers, je moet schieten om te scoren.

Sterker, in de 5 grote Europese competities zijn er maar 3 spelers die meer doelpogingen ondernemen: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Harry Kane - geen verkeerd rijtje.

Doelpogingen van Ziyech
Maar Ajax kan niet blij zijn met de manier waarop Ziyech aan dit torenhoge schotentotaal komt. Van zijn 64 schoten komen er 47 van buiten de zestien; 13 vrije trappen en liefst 34 afstandsschoten (2,6 per wedstrijd).

Maar 6 van deze 64 schoten hadden een Expected-Goalwaarde van boven de 0,1. In mensentaal: minder dan eens per 10 schoten had een doelpoging van Ziyech meer dan 10 procent kans om erin te gaan.

Behalve de neiging om vanuit onmogelijke hoeken en afstanden te schieten, staat Ziyechs vizier bij het merendeel van de schoten niet op scherp: 14 van zijn 64 schoten belandden tussen de palen (21,9 procent).

Kortom, 2 tot 3 keer per wedstrijd kapt Ziyech een aanval vroegtijdig af met een onrealistisch schot.

Dit alles betekent niet dat Ziyech nooit meer moet schieten. Daarvoor is zijn traptechniek te goed. Hoewel hij in het Ajaxshirt 53 vrije trappen op rij nam zonder te scoren, stemmen de cijfers uit zijn tijd bij Heerenveen en Twente hoopvol: uit 85 vrije trappen scoorde hij daar 6 keer.

Maar wil Ziyech net als Christian Eriksen de stap naar een topclub in een topcompetitie maken, dan zal hij minder moeten schieten. Want spelmakers worden in de top niet alleen op creativiteit afgerekend, maar ook op efficiëntie.

Lees ons interview met Ziyech terug: 'De basis is nog hetzelfde bij Ajax

Meer over