PlusDe cijfers

Waarom het tijd is voor een nieuw KNVB-bekertoernooi

Voetbal, we vinden er alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: waarom Ajax laat zien dat de strijd om de KNVB-beker moet worden hervormd.

Sam Planting
De KNVB-beker Beeld ANP
De KNVB-bekerBeeld ANP

Vijf keer niet verliezen, van tegenstanders die maximaal van eredivisieniveau zijn. Dan ben je er. Het is de samenvatting van wat vereist is de bekerfinale te halen. In een seizoen waarin Ajax het vizier inmiddels heeft gericht op veel grotere doelen, biedt de bekerfinale van aanstaande zondag tegen Willem II de Amsterdammers de kans op een eerste hoofdprijs in vijf (!) jaar tijd. Het pad dat Ajax heeft moeten bewandelen op weg naar deze finale vormt een sterk argument voor het omgooien van de bekeropzet.

Reserveploeg
Geen enkele minuut keek Ajax dit bekertoernooi tegen een achterstand aan. Gemiddeld had het 21 minuten nodig om met 1-0 voor te komen. Het eerste slachtoffer was tweedeklasser Te Werve (0-7), daarna volgden een zakelijke thuiswinst op Go Ahead Eagles (3-0), een pittige midweekse avond in Kerkrade (1-1, winst na strafschoppen) en een soepele 3-1 tegen Heerenveen.

In de halve finale won Ajax knap met 3-0 in De Kuip, waar trainer Erik ten Hag zijn sterkste elftal opstelde. In de eerste vier bekerrondes werd maar 37 procent van de speelminuten gemaakt door spelers uit deze sterkste elf. Ajax rolde op cruisecontrol naar de halve finale en deed dat met een reserveploeg.

21
Eerste goal

Gemiddeld had Ajax 21 minuten nodig voor zijn eerste goal

Wint Ajax de beker door uiteindelijk de nummer drie (Feyenoord), acht (Willem II) en elf (Heerenveen) van de eredivisie en de nummer drie (Go Ahead) en dertien (Roda JC) van de eerste divisie te verslaan, dan staat de gemiddelde tegenstander op weg naar deze prijs gelijk aan de vijftiende ploeg van de eredivisie.

Willem II, dat pas in de halve finale voor het eerst een eredivisieclub trof (1-1 tegen AZ, winst na strafschoppen), boekt bij bekerwinst het grootste clubsucces sinds de tweede plaats in de eredivisie van 1998/'99. Gemiddeld gezien hebben zij niettemin een even gemakkelijk pad richting bekerwinst afgelegd als de Amsterdammers.

Gemakkelijkste pad
Als we kijken naar de gemiddelde positie op de ranglijst van alle tegenstanders die een bekerwinnaar onderweg tegenkwam, dan boekte Feyenoord (2018 en 2016) de twee knapste bekerzeges van de afgelopen vijf seizoenen - met de kanttekening dat Feyenoord wel liefst elf van de twaalf bekerduels in deze twee edities voor eigen publiek mocht afwerken.

37
Sterkste elf

Zij speelden slechts 37 procent van de speelminuten

Feyenoord ging er in 2018 met de beker vandoor Beeld ANP
Feyenoord ging er in 2018 met de beker vandoorBeeld ANP

Ajax en Willem II hadden dit seizoen gemiddeld het 'gemakkelijkste' pad naar de finale sinds PEC in 2013/'14. De Zwollenaren versloegen dat seizoen, vóór hun historische vernedering van Ajax (5-1) in de finale, een tweedeklasser, een topklasser, twee eerstedivisionisten en de voorlaatste ploeg van de eredivisie (NEC).

Combinatie
Hoe charmant en uniek een bekeroverwinning voor PEC, Groningen of Willem II ook is, eindwinst in de KNVB-beker blijkt sterk afhankelijk van een gunstige loting. Twee alternatieven dienen zich aan. Allereerst de saaie, logische optie: een bekertoernooi met een groepsfase. Maar kan ik u wellicht interesseren in de exotischer optie: een gecombineerd Nederlands-Belgisch bekertoernooi?

Meer over