PlusVoetbal in cijfers

Waarom het bescheiden Noord-Ierland zo lastig te verslaan is

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Ditmaal: waarom Oranjes moeizame zoektocht naar de openingsgoal in het heenduel met Noord-Ierland geen toeval was.

Sam Planting
Craig Catchcart en Memphis Depay.
 Beeld BSR Agency
Craig Catchcart en Memphis Depay.Beeld BSR Agency

De Noord-Ieren zijn stug. Een kwaliteit waar wij in Nederland, land van verwende voetbalpuristen, onze neus al gauw voor optrekken. Zelfs bondscoach Ronald Koeman kon het na het thuisduel met Noord-Ierland (3-1) – waarin Oranje pas na 80 minuten de ban had weten te breken tegen het groen-witte verdedigingsfort – af te geven op de verdedigende speelstijl van de bezoekers.

Maar de ploeg van bondscoach ­Michael O’Neill verdient eigenlijk ons respect. Het sterkste basiselftal bevat twee volwaardige Premier League-spelers, ervaren voorstoppers Jonny Evans en Craig Cathcart, maar heeft daarnaast de derde keeper van Burnley, een spits die zijn centen verdient in Noorwegen en zeven spelers uit de lagere Engelse divisies op het veld staan. Dan is het bijzonder knap dat deze ploeg zich wist te kwalificeren voor het vorige EK, en daarna met het minimale verschil WK-plaatsing misliep in een play-offtweeluik tegen Zwitserland.

Enorm veel ervaring

De cijfers zijn duidelijk over hoe de Noord-Ieren hun verrassende succesjes blijven boeken. Ze verstaan de edele kunst van het verdedigen. In de laatste 18 kwalificatieduels die Noord-Ierland in aanloop naar het WK 2018 en het komende EK speelde, hield het liefst 10 keer de nul. Ook in de wedstrijden waarin de tegenstander wél tot scoren kwam, braken de dijken niet – zoals we wekelijks zien bij de monsterscores in de eredivisie – aangezien Noord-Ierland in die 8 duels ook maar 14 tegengoals toestond. Dat Oranje in De Kuip dus moeite had met scoren kun je eerder zien als regel dan uitzondering tegen dit Noord-Ierland.

Een verklaring voor de effectieve verdedigingstactiek is eveneens terug te vinden in de cijfers: Noord-Ierland kan op een enorme hoeveelheid ervaring leunen. Hoewel bondscoach O’Neill recentelijk de jonge keeper Bailey Peacock-Farrell en linksmid George Saville als nieuwe basis­spelers heeft geïntegreerd, komt de verwachte basiself tegen Oranje alsnog uit op een gezamenlijk totaal van 506 interlands. Een gemiddelde van 46 caps per speler, ruim 12 meer dan het moyenne bij de verwachte elf ­starters van Koeman. De Noord-Ieren hebben in hun spel onderling dus geen geheimen meer voor elkaar. De meesten spelen al bijna een decen­nium in één ploeg.

Bescheiden prijskaartje

Tot zover de nuance, want we moeten ook niet doorslaan. Zelfs zonder aanvalsleider Memphis Depay beschikt Oranje over een superieure selectie. Als we kijken naar alle transfersommen die er in de loopbanen van de spelers in de verwachte basiself van Noord-Ierland zijn betaald, komen de helden van het Green and White Army op een totaalbedrag van 62 miljoen euro uit.

Voor de elf spelers die vermoedelijk bij Oranje aan de aftrap staan – ervan uitgaand dat Wout Weghorst en Quincy Promes de geblesseerde Depay en Steven Bergwijn vervangen – liggen de gezamenlijke transferkosten op bijna een tienvoud van die van de Noord-Ieren: 531 miljoen euro.

Meer over