PlusAchtergrond

Waar is de magie van AZ gebleven?

Blessuregevallen, vormdipjes en een zoveelste nederlaag: AZ is niet langer de swingende ploeg van voor de winterstop.

Nik Kok
Teun Koopmeiners, aanvoerder van AZ, zaterdag in de wedstrijd tegen FC Twente. Beeld ANP Sport
Teun Koopmeiners, aanvoerder van AZ, zaterdag in de wedstrijd tegen FC Twente.Beeld ANP Sport

Arne Slot sprak voor de vorige speelronde nog enthousiast van een feest dat zou beginnen. Daarmee doelde de AZ-trainer op de snel opeenvolgende duels in de eredivisie, de beker en de Europa League. Slot had op basis van de eerste seizoenshelft alle reden om zich op die reeks te verheugen, maar iets meer dan een week later is AZ door eerstedivisionist NAC uitgeschakeld in de beker en is de achterstand op Ajax in de competitie op­gelopen tot zes punten.

Talentvol duo

Tegen FC Twente speelde AZ zaterdagavond zelfs de slechtste wedstrijd van het seizoen. Donderdag wacht LASK Linz uit Oostenrijk in de Europa League ­– naar die wedstrijd wordt nu in Alkmaar met vrees uitgekeken.

De magie die AZ in 2019 nog op de velden tentoonspreidde, lijkt even weg. Met name de twee troetelkinderen van de club geven op dit moment niet thuis. Myron Boadu liet vaak zien ook te kunnen scoren als hij niet goed speelt, maar in de beker tegen NAC en zaterdag tegen Twente was zijn bijdrage ver ondermaats. De situatie van zijn maatje Calvin Stengs, is nog zorgelijker. De eenmalig international scoort al vrij weinig, maar tegenwoordig blijven ook assists uit. De laatste voorzet van Stengs waar een doelpunt uit viel ­dateert van november. Het gebeurt allemaal juist in de fase dat het talentvolle duo meer dan ooit worden gelinkt aan grote clubs.

Dat de dip in Alkmaar flink is, bewees ook Teun Koopmeiners. De normaal zo stabiele aanvoerder ging in de fout bij de 2-0 van Queensy Menig en was vervolgens niet in staat om zich te herpakken. “In de laatste wedstrijden waren we nog wel goed aan de bal. Dat was nu ook niet het geval,” zei hij. Ook Slot had een onherkenbaar AZ gezien. “In de eerste 45 minuten hebben we geen schot op goal gelost. We zijn op dit moment ook erg slordig aan de bal.”

En dan de blessures. Vooral centraal achterin valt de ene na de andere speler uit. Pantelis Hatzidiakos is lang uitgeschakeld, terwijl de blessuregevoeligheid van Ron Vlaar steeds weer de kop opsteekt. Gisteren sloot Stijn Wuytens aan in de rij, met wat lijkt op een hamstringblessure.

Om de gaten achterin te dichten is in de winterstop de ervaren Ramon Leeuwin aangetrokken. Maar een beoogde basiskracht is hij niet, want zelfs middenvelder Jordy Clasie staat hoger in de pikorde als centrale verdediger. Of het nu in de verdediging of aanval is; AZ blijkt momenteel nauwelijks in staat om blessuregevallen of persoonlijke vormdipjes adequaat op te vangen.

“Elke ploeg verliest wel een keer,” zegt Koopmeiners. “Maar in een rap tempo geven we nu wel heel veel weg.” Toch is er nog geen reden voor paniek in Alkmaar. Ajax loopt verder uit door de makkelijke zege op RKC (3-0) maar de voorsprong op Feyenoord, PSV en Willem II is nog altijd redelijk. “We hebben genoeg om voor te spelen,” zegt Slot. Daar sluit Koopmeiners zich bij aan: “We staan nog steeds tweede.”

Meer over